Kroatische nationalisten winnen de verkiezing. Maar nét

De nationalistische oppositie heeft de meeste zetels binnen het Kroatische parlement weten te behalen. Alleen niet genoeg om zelf te regeren.

Aanhang van HDZ viert de (nipte) overwinning van hun partij bij de parlementsverkiezingen. Foto Antonio Bronic/Reuters

De parlementsverkiezingen in Kroatië, de jongste lidstaat van de EU, hebben geen eenduidige regeringsmeerderheid opgeleverd. De conservatief-nationalistische alliantie rond de HDZ, de partij van voormalig president-in-oorlogstijd Tudjman, heeft gisteren de regerende centrum-links coalitie verslagen. Maar een makkelijke coalitievorming staat HDZ-partijleider Tomislav Karamarko (56) wellicht niet te wachten.

Met 59 van de 150 zetels kunnen de nationalisten niet alleen regeren. De alliantie rond de centrum-linkse SDP van zittend premier Zoran Milanovic (49) haalde 56 zetels en hoopt ook een nieuwe coalitie te kunnen vormen. De derde plaats met 19 zetels ging naar Most (Brug), een liberale partij die sceptisch staat tegenover de blokken.

Kroatië kampt met economische malaise. De werkloosheid bedraagt 15 procent, de jeugdwerkloosheid is met 43.1 procent een van de hoogste in de EU. Tienduizenden hebben het land in de afgelopen vier jaren verlaten. Na zes jaar recessie tekent zich nu pas voorzichtige groei af. Karamarko (53), ex-chef van de inlichtingendiensten, voerde een nationalistische campagne vol verwijzingen naar de onafhankelijkheidsoorlog tussen 1991 en 1995. Aan zijn partij kleeft nog steeds de smet van omkoop- en corruptieschandalen.

Bijkomend thema in de campagne was de migrantenstroom die door Kroatië richting West-Europa trekt: zo’n 330.000 mensen sinds buurland Hongarije in september de grenzen sloot. President Grabar-Kitarovic, zelf van HDZ-signatuur, suggereerde de bouw van een grensmuur naar Hongaars voorbeeld. Velen zien dat als een twijfelachtige campagnebelofte. Bovendien blijkt uit peilingen dat de Kroaten weinig problemen hadden met het beleid van de uittredende Milanovic, dat zich vooral richtte op een makkelijke doorgang van de migranten tussen Servië en Slovenië.

    • Roeland Termote