Kosovo geen lid van UNESCO

Kosovo had minimaal driekwart van de stemmen nodig, maar dat aantal werd net niet gehaald.

De Russische president Vladimir Poetin (l) en de Servische premier Aleksandar Vucic. Foto: Sergei Chrikov / EPA

Kosovo wordt geen lid van UNESCO, de dochterorganisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Het land had daarvoor de steun moeten krijgen van tweederde van de landen die al zijn aangesloten bij UNESCO, maar kwam uiteindelijk drie ja-stemmen tekort.

Van de 142 landen die meededen, stemden 92 landen voor en 50 tegen. 29 landen onthielden zich van stemming. Onder meer Rusland en Servië waren fel tegen het toetreden van Kosovo tot UNESCO. Zij probeerden de stemming zelfs uit te stellen.

Lid worden van UNESCO was voor Kosovo een eerste stap. Het land wilde uiteindelijk graag een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties.

Moskou tegen erkenning Kosovo

Sinds Kosovo in 2008 is losgebroken van Servië wordt het land erkend door 111 landen. Moskou doet al jaren zijn best om de internationale erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat tegen te werken. Lidmaatschap van de Verenigde Naties kan Moskou, met zijn veto in de Veiligheidsraad, blokkeren.

In augustus werd bekend dat Servië en Kosovo een akkoord hebben bereikt over een aantal twistpunten die al jaren tot onenigheid leidden. De Kosovaarse en Servische leiders maakten afspraken over de integratie van de Servische minderheid in Kosovo. In Kosovo wonen voornamelijk etnische Albanezen.

Met dat akkoord was het EU-lidmaatschap voor Servië volgens premier Aleksandar Vucic een stap dichterbij gekomen.

Rechtvaardig

De afwijzing van de aanvraag van Kosovo voor het lidmaatschap van de UNESCO staat voor een “rechtvaardige en morele overwinning voor Servië”, zei de Servische president Tomislav Nikolic vandaag na de stemming bij de VN-organisatie.