Kan Pedersen Kramer bedreigen na officieus record 3.000 meter ?

Sverre Lunde Pedersen rijdt een officieus wereldrecord op de drie kilometer: 3.34,66. De jonge Noor is klaar voor de eerste wereldbekerraces.

Doet Sverre Lunde Pedersen dit seizoen een aanval op de troon van allroundkampioen Sven Kramer? De 23-jarige Noor reed zaterdag in Calgary een officieus wereldrecord op de drie kilometer: 3.34,66. Vrijdag beginnen daar de eerste wereldbekerwedstrijden.

De drie kilometer is geen officiële afstand en de internationale schaatsbond ISU erkent daarom geen wereldrecords. Maar voor allrounders biedt de trainingsafstand een goede indicatie om te zien waar ze staan op 1.500 en 5.000 meter. „De race voelde goed en het is fijn om een bevestiging te krijgen hoe je ervoor staat”, sprak Pedersen in de Noorse krant Aftenposten.

Twee jaar geleden was de Rus Denis Joeskov nog een fractie sneller dan Pedersen (3.34,37), maar zijn tijd werd zelfs niet erkend als officieus wereldrecord omdat de wedstrijd niet vooraf was aangemeld bij de ISU. De snelste drie kilometer bleef daardoor op naam staan van de Noor Eskil Ervik, die in 2005 in Calgary 3.37,28 klokte.

En Kramer? De zevenvoudig Europees en wereldkampioen allround kwam in 2007 tijdens zijn wereldrecordrace op de vijf kilometer (6.03,32) na drie kilometer door in 3.37,15. Sneller dan het record van Ervik. Maar behoorlijk langzamer dan de toptijden van Joeskov en Pedersen. Begin oktober verloor hij op een drie kilometer in Inzell nipt van zijn trainingsmaat Wouter Olde Heuvel in 3.41,17.

In 2013 kon Joeskov een week na zijn toptijd Kramer niet bedreigen op de vijf kilometer. Maar Pedersen staat bekend als een schaatser met meer uithoudingsvermogen dan de Rus. Als hij na zijn 3.34,66 op de drie kilometer nog vijf rondjes van 30 seconden schaatst, komt hij op de vijf kilometer dicht in de buurt van het wereldrecord van Kramer.

De Rus Pavel Koelizjnikov won in Calgary de 500 (34,27) en 1.000 meter (1.07,60) en lijkt net als Pedersen klaar voor de eerste wereldbekerraces.