Kamerleden hebben kritiek op reisadvies Egypte

Buitenlandse Zaken raadt het af om naar Sharm al-Sheikh te reizen, terwijl andere landen heel Egypte een negatief reisadvies geven.

Op het Pulkovo-vliegveld in het Russische St. Petersburg leggen mensen bloemen neer ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp met de MetroJet Airbus A321. Foto Anatoly Maltsev

In de Tweede Kamer hebben meerdere partijen kritiek op het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Egypte. Na de vermeende aanslag op een Russisch toestel dat vertrok uit Sharm-el-Sheikh, waarbij alle 224 inzittenden omkwamen, raadt het ministerie het af om naar Sharm al-Sheikh te reizen. Andere landen daarentegen gaven heel Egypte een negatief reisadvies.

Rusland haalde alle toeristen uit Egypte terug en andere landen, onder meer Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten, waarschuwen in hun reisadviezen voor aanslagen.

Terreurgroep Islamitische Staat claimt verantwoordelijkheid voor de ramp, zij zouden het toestel hebben neergehaald met een bom. Na de ramp werden vluchten naar de Egyptische badplaats in afwachting van een veiligheidsonderzoek voorlopig opgeschort. Ook wordt het afgeraden om in Egypte op plekken te zijn waar zich veel buitenlanders bevinden.

Vragen in de Tweede Kamer

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert reageert vandaag tegenover De Telegraaf verbijsterd dat andere vakantiebestemmingen in Egypte blijkbaar wel veilig zijn. Van Helvert:

“Het wordt voor mensen zo een financiële afweging of ze het gevaar opzoeken of niet. Hoe kan het zijn dat, na zo veel vragen over MH17, het kabinet dit nog steeds niet op orde heeft? Dat is te gek voor woorden.”

Ook D66 en VVD willen meer duidelijkheid van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) over de kwestie. “Als vakantiegangers een reisadvies lezen moet meteen duidelijk zijn welke plekken zij moeten vermijden”, zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) tegen NU.nl.

“Nu lijkt het advies Egypte zichzelf tegen te spreken. Het is belangrijk dat Koenders hier nadere duiding geeft om misverstanden te voorkomen.”

Tegenstrijdig advies

Verschillende Kamerleden geven aan dat het advies tegenstrijdig is: toeristen gaan automatisch naar plekken waar veel buitenlanders zijn, zoals resorts. Dat kan in heel Egypte zijn, dus het zou tegenstrijdig zijn om alleen Sharm al-Sheikh als onveilig te betitelen.

De onduidelijkheid werd afgelopen weekeinde alleen maar groter toen touroperator Corendon besloot alsnog alle vluchten naar Egypte te annuleren, omdat het de veiligheid niet meer kon garanderen. De organisatie zou dit hebben gedaan naar aanleiding van gesprekken met het ministerie.