Gemeenten krijgen meer hulp bij opvang asielzoekers

Er komt meer geld vrij voor beveiliging van bestuurders en de organisatie van asielzoekers.

Vluchtelingen krijgen kleding van omwonenden in Rotterdam. Robin Utrecht / EPA

Gemeenten krijgen meer hulp bij het opvangen van asielzoekers en problemen die daar soms bij komen kijken. Zo wordt er meer geld uitgetrokken voor het beveiligen van burgemeesters, raadslieden en wethouders, schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vandaag aan de Kamer.

Ook krijgen gemeenten de hulp van ondersteuningsteams van het ministerie, die gaan adviseren over de organisatie van bijeenkomsten over asiel en het omgaan met incidenten en bedreigingen. De laatste weken verliepen meerdere van dat soort bijeenkomsten onrustig.

Hoeveel geld er wordt uitgetrokken voor het beveiligen van lokale politici is volgens een woordvoerder van het ministerie nog niet bekend. Het extra budget is bestemd voor het beveiligen van huizen, vervoer en het gemeentehuis, zaken die nu nog door de gemeente zelf betaald moeten worden.

Beveiliging zelf betalen

Het extra budget moet voorkomen dat lokale politici geen melding maken van intimidatie of bedreiging, omdat zij de discussie met de gemeenteraad over de kosten van aanvullende beveiliging niet aandurven. De kosten voor politietoezicht en persoonsbeveiliging worden nu al betaald door het Rijk.

Janny Bakker, vicevoorzitter van de Wethoudersvereniging, zegt tegen persbureau ANP blij te zijn met de steun. Lokale bestuurders betalen volgens haar soms de beveiliging van hun huis zelf. Daarmee willen ze discussies uit de weg gaan over de hun uitgaven. Door de asieldiscussie krijgen lokale bestuurders meer voor hun kiezen en de ondersteuningsteams kunnen daarom helpen met extra kennisinbreng.

De ondersteuningsteams zijn een soort vliegen brigades voor gemeenten. Ze bestaan uit medewerkers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). Door al deze kennis te combineren kunnen gemeenten optimaal voorbereid worden en tegelijkertijd scenario’s ontwikkelen voor incidenten.

    • Joost Pijpker
    • Laura van der Reijden