In Nijmegen hebben ze geen technisch directeur nodig

Een miniwonder in Gelderland, waar NEC na jaren van ellende weer swingt. Achter het succes schuilt een nieuw voetbalconcept: een adviesbureau helpt bij het technische beleid.

Foto

Mei 2014. Crisis bij NEC, na de degradatie naar de eerste divisie. Fans gooien met stoeltjes, ruiten sneuvelen, een blik bier wordt richting de doelman gemikt. Exit trainer, evenals zo’n twintig man kantoorpersoneel.

Uit puinhopen kunnen soms mooie dingen ontstaan. NEC, de wat grijze voetbalclub verscholen in het Goffertpark in Nijmegen, swingt na jaren van armoede. Eerst was er de promotie naar de eredivisie, door de titel in de eerste divisie met een recordaantal van meer dan honderd punten. En nu is de Bloedkuul zelfs weer een stadion dat angst aanjaagt bij tegenstanders uit de eredivisie. Een miniwonder – week na week slurpt de ploeg punten binnen met prima voetbal.

De zesde plaats en twintig punten, na de 2-0 thuiszege zaterdag tegen De Graafschap. Met dat puntenaantal vestigt NEC een record: ze zijn na twaalf duels de best presterende gepromoveerde club in de eredivisie in de 21ste eeuw.

Achter het succes zit een nieuw voetbalconcept. De club laat zich bij technisch beleid adviseren door een extern adviesbureau, Futuralis, gevestigd in het nabijgelegen Cuijk. Alle zaken worden samen besproken: het scouten van talenten, het kopen en verkopen van spelers, het verlengen of beëindigen van contracten.

Instappen op dieptepunt

Futuralis stapte vorig jaar zomer in op het dieptepunt, na de degradatie. Veel kennis was verdampt bij NEC, na het vertrek van coach Anton Janssen en technisch directeur Edo Ophof. NEC-directeur Bart van Ingen besloot de consultants van Futuralis in te schakelen, om een selectie samen te stellen voor het nieuwe seizoen.

Vergelijkbaar met een bedrijf dat EY (Ernst & Young) inhuurt voor accountancy en belastingadvies, maar dan voor voetbalzaken? „Ja, zo kan je dat zien”, zegt Futuralis-topman Roderik van Kerkhof (48), die het bedrijf samen met oud-prof Johan Hansma (46) twee jaar geleden oprichtte.

Van Kerkhof runde eerder een bedrijf in de medische wereld. Hij importeerde en produceerde specialistische hulpmiddelen op gebied van plastische chirurgie, wonden en incontinentie. Hij stapte over op het voetbal en inmiddels telt zijn bedrijf achttien medewerkers. Ze hebben scouts in België, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Portugal en de Balkan.

Hun grootste klant is NEC, dat door de samenwerking met Futuralis als enige eredivisieclub geen technisch directeur heeft – vreemde eend in de kabbelende eredivisievijver Eén keer per maand is er overleg, meestal op het kantoor in Cuijk. Dan schuift het technisch hart van NEC aan: directeur Van Ingen, een afgevaardigde van de raad van commissarissen, coach Ernest Faber, de hoofdscout en een van de investeerders. Samen nemen ze de adviezen van Futuralis door.

Belangenverstrengeling?

Het contract met het adviesbureau liep tot afgelopen september, er wordt nu gesproken over verlenging. Van Kerkhof herhaalt het keer op keer: zij bepalen niet het beleid bij NEC, ze adviseren slechts. „Wij hebben geen stemrecht in het technisch hart.” Hij wil maar zeggen: van belangenverstrengeling is geen sprake. Want dat is de kritiek op de samenwerkingsconstructie: heeft Futuralis niet te veel te zeggen bij NEC? Van Kerkhof: „Zij huren ons alleen in voor advies.”

Van Kerkhof en Hansma zijn ook spelersmakelaar van in totaal zeventien voetballers. Ze zouden hun spelers bij NEC kunnen onderbrengen, waardoor belangen door elkaar gaan lopen: die van adviseur en zaakwaarnemer. Maar daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt, benadrukt Van Kerkhof: spelers uit zijn stal zal hij nooit aanbevelen bij NEC.

Afgelopen week werd via Voetbal International bekend dat de KNVB naar de samenwerking gaat kijken. „Dat is omdat in de nieuwe regels voor zaakwaarnemers staat dat zij geen functie mogen vervullen bij een club”, zegt een KNVB-woordvoerder. Binnenkort volgt een gesprek met NEC en Futuralis. Van een officieel onderzoek is nog geen sprake. „Aan de hand van het gesprek zullen wij beslissen of we de samenwerking voorleggen aan de aanklager betaald voetbal.”

Bij het adviesbureau maken ze zich geen zorgen. NEC-seizoenkaarthouder Van Kerkhof bezocht het duel met De Graafschap, met zijn twee zoons zat hij in vak X. Hij zag de Duits-Venezolaanse ontdekking Christian Santos weer twee keer scoren, en kwam daarmee op negen goals. Hoe hij naar Nijmegen kwam? Mede op advies van Futuralis.