Aanhangers van IS onthoofden zeven shi’ieten in het zuiden van Afghanistan

Sympathisanten van Islamitische Staat (IS) hebben gisteren in het zuiden van Afghanistan zeven mensen onthoofd, onder wie drie vrouwen. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Zabul bekendgemaakt. De terreurdaad onderstreept de opkomst van IS in Afghanistan.

De slachtoffers behoren tot de bevolkingsgroep van de Hazara’s, een minderheid in Afghanistan die in tegenstelling tot de soennitische meerderheid de shi’itische geloofsrichting aanhangen. Ze waren afkomstig uit de naburige provincie Ghazni en ze werden begin vorige maand al ontvoerd. De lokale gouverneur zei dat overheidsfunctionarissen vandaag naar Zabul zullen reizen om de slachtoffers te identificeren.

In grote delen van Ghazni en Zabul maken de Talibaan de dienst uit. De laatste tijd komen er steeds meer berichten over de opkomst van aan IS gelieerde strijders. Ook sommige ontevreden strijders van de Talibaan zouden zich hebben aangesloten bij IS. Beide groepen raken regelmatig met elkaar in gevecht.

De groeiende dreiging van de extremistische terreurgroepen was voor president Barack Obama onlangs aanleiding om de eerder aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan uit te stellen. Vorige maand nog wisten strijders van de Talibaan de noordelijke stad Kunduz tijdelijk in te nemen. (Reuters, AP)