Frans Timmermans bezorgder dan ooit over Europa

Timmermans zei “voor het eerst” te denken dat het Europese project “ook wel eens zou kunnen stranden”.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Foto Patrick Seeger / EPA

Europees commissaris Frans Timmermans is bezorgder dan ooit over de de toekomst van de Europese Unie. Doelend op de Europese samenwerking die in de vluchtelingencrisis op de proef wordt gesteld zei hij “voor het eerst” te denken dat het “ook wel eens zou kunnen stranden”.

Twitter avatar TimmermansEU Frans Timmermans Het Europees project kan stranden. We moeten alles op alles zetten om dit te voorkomen #HuisvanEuropa

Timmermans zei dit in Amsterdam waar hij een lezing hield waarin de waarden van Europa in de vluchtelingencrisis centraal stonden. In antwoord op vragen uitte hij zijn bezorgdheid over de toekomst:

“Het is niet meer ondenkbaar dat we in Europa de confrontatie zoeken in plaats van de samenwerking.”

‘Perfect storm’

De huidige vluchtelingencrisis, zo kort na de eurocrisis, betitelde de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie als “een perfect storm“. Het risico is volgens hem dat de ‘ieder-voor-zich-school’ wint. Timmermans zei verder nog dat Europa te maken heeft met een gebrek aan zelfvertrouwen en een gebrek aan onderling vertrouwen.

Twitter avatar TimmermansEU Frans Timmermans Er zijn twee existientiele problemen in Europa, gebrek aan zelfvertrouwen en een totaal gebrek aan onderling vertrouwen #HuisvanEuropa

In zijn toespraak verweet hij de gevestigde politiek geen goed antwoord te geven op de kritiek van populistisch rechts. Van die zijde wordt gesteld dat de burgers iets wordt afgenomen. De gevoelens van angst die worden aangewakkerd worden volgens Timmermans onvoldoende “geadresseerd”.

    • Mark Kranenburg