F. Bordewijkprijs 2015 voor ECI-kanshebber Annelies Verbeke

Verbeke wint de prijs voor haar “dappere” roman ‘Dertig dagen’, volgens de jury vol “prachtige zinnen”.

Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke (1976) Foto Wouter van Vooren

De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke (1976) heeft de de F. Bordewijk-prijs gewonnen, de literatuurprijs voor de beste roman van het jaar. Dat is zojuist bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof.

Verbeke ontvangt de Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig dagen. De jury spreekt met lof over Verbekes “prachtige zinnen” en noemt Dertig dagen “een dappere, maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte”.

Beste dichtbundel en kinderboek

De Jan Campert-prijs 2015, de jaarlijkse prijs voor de beste dichtbundel, gaat naar de bundel Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer (1968). De jury noemt Pfeijffer “schaamteloos barok” en prijst zijn “bezwerende dreun” en “ritmische en bijzonder sonore gedichten”.

Anna Woltz (1981) wint de Nienke van Hichtum-prijs, de tweejaarlijkse prijs voor het beste jeugdboek, voor Honderd uur nacht. Het boek is volgens de jury “een voorlopig hoogtepunt in haar jonge oeuvre”:

“Zij is erin geslaagd een messcherpe, eigentijdse en psychologisch overtuigende jeugdroman af te leveren, die op subtiele wijze maatschappelijke en ethische kwesties aansnijdt zonder daarbij in moralisme te vervallen.”

Aan alle prijzen is een bedrag verbonden van 5000 euro.

Adriaan van Dis

Traditiegetrouw worden de Jan Campertprijzen van de gemeente Den Haag samen uitgereikt. Dit jaar echter werd de winnaar van de grootste Campert-prijs, de Constantijn Huygensprijs, eind september al bekendgemaakt. De oeuvreprijs ging dit jaar naar schrijver Adriaan van Dis (1946). Aan de Huygensprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

    • Roderick Nieuwenhuis