EU gaat migranten informeren die onderweg zijn naar Europa

Migranten krijgen informatie over bijvoorbeeld de Europese asielprocedure en de mogelijkheid dat ze worden teruggestuurd.

Vluchtelingen komen aan op Lesbos vanuit Turkije. Foto ANP / Pierre Crom

De EU gaat een gezamenlijk informatieoffensief lanceren voor migranten die onderweg zijn naar Europa. Dat zijn de Europese ministers van Migratie vandaag overeengekomen tijdens een overleg in Brussel.

Migranten krijgen informatie over bijvoorbeeld de Europese asielprocedure en de mogelijkheid dat ze worden teruggestuurd. Hiermee willen de ministers voorkomen dat migranten voor hun informatie afhankelijk zijn van mensensmokkelaars.

De nog te ontwikkelen informatiestrategie richt zich zowel op migranten die onderweg zijn, als op degenen die nog moeten vertrekken. De informatie over het terugkeerbeleid zou ertoe kunnen leiden dat mensen beslissen om niet aan de reis te beginnen. Tegen migranten die al onderweg zijn, kan verteld worden dat ze naar het land toe moeten waar ze aan worden toegewezen.

De vorm van de informatievoorziening – bijvoorbeeld een app of advertenties in kranten – is nog niet duidelijk. De Europese Commissie gaat hier concrete voorstellen voor maken. In september plaatste de Deense minister van Immigratie advertenties in vier Libanese kranten om te vertellen hoe streng het Deense immigratiebeleid is.

De Europese ministers hebben vandaag ook opnieuw benadrukt dat ze haast willen maken met de herplaatsing van 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië naar andere EU-landen. Daar is in de praktijk nog weinig van te zien. Deze afspraak werd in september gemaakt en tot nu toe zijn ongeveer 150 vluchtelingen herplaatst. De centra in Griekenland, waar vanuit de vluchtelingen herverdeeld moeten worden, zijn nog niet operationeel. Op de Griekse eilanden arriveren intussen gemiddeld 5.000 nieuwe migranten per dag.