En nu is het aftellen tot de beursgang

Vandaag presenteert ABN haar kwartaalcijfers. Het beursgangteam moet nog belangrijke stappen zetten.

Foto ANP

Nog maar een paar weken, dan is ABN Amro weer een beursgenoteerde bank. Vandaag is weer een belangrijk moment in de aanloop naar die gebeurtenis: de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers – en mogelijk de publicatie van het prospectus, het document met alle relevante informatie voor beleggers.   

Met het oog op de naderende beursgang heeft ABN Amro de publicatie van de kwartaalcijfers naar voren gehaald. Die zouden oorspronkelijk aanstaande vrijdag pas naar buiten komen. De laatste financiële resultaten zijn belangrijk voor potentiële beleggers om te besluiten of ze willen instappen.   

Twee weken geleden heeft ABN Amro officieel bekendgemaakt dat ze naar de beurs gaat. Daarmee gaat een diepe wens eindelijk in vervulling, nadat de staat ABN Amro in 2008 moest redden, voor 21,7 miljard euro.

Met een beursnotering doet ABN Amro weer mee, ook al verkoopt de staat bij de beursgang maar een deel van de aandelen.

In mei besloot minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) al dat ABN Amro naar de beurs mag, maar was nog niet zeker of dat dit jaar zou lukken. De onzekerheden: de Europese Centrale Bank moest de beursgang nog goedvinden, beleggers moesten genoeg interesse tonen, de aandelenbeurzen moesten niet instorten. Die obstakels zijn overwonnen. De operatie kan alleen nog mislukken als er heel extreme dingen gebeuren.

Het beursgangteam – de top van de bank, zakenbankiers, adviseurs – is druk in de weer met de voorbereidingen. Afgelopen twee weken zijn de analisten van de ingehuurde zakenbanken druk geweest met investor education. Zij hebben onderzoek gedaan naar ABN Amro en zijn met hun bevindingen langs honderden beleggers over de hele wereld getrokken om het ‘verhaal’ van de bank te vertellen.

In de komende allerlaatste weken staat het beursgangteam ook nog een paar belangrijke dingen te doen. Dit is het stappenplan.

1 | Prospectus de wereld in

Het zal een document zijn van honderden pagina’s: het prospectus, hét document met alle informatie voor potentiële beleggers. De uitgave is doorgaans zo’n twee weken voor de beursgang – mogelijk vandaag, tegelijk met de kwartaalcijfers.

De publicatie is een spannend moment, want in het prospectus staat hoeveel aandelen de staat wil verkopen én voor welk bedrag ongeveer. Er wordt een bandbreedte genoemd van de prijs per aandeel. Dan wordt dus meer duidelijk over hoeveel geld de staat terugkrijgt van de miljarden die de redding van ABN Amro heeft gekost. Dijsselbloem schat de opbrengst op 15 miljard euro.

Verder te vinden in het prospectus: een beschrijving van wat ABN Amro doet, een lange lijst risico’s, een berg financiële informatie, profieltjes van de bestuurders, informatie over hun salarissen – en nog veel meer.

2 | Op roadshow

Beleggers willen ook weten wie er de leiding heeft bij de bank waar ze mogelijk miljoenen in steken. Het bestuur van ABN Amro – topman Gerrit Zalm voorop – moet dus op roadshow, hun bank promoten. Dat betekent: tot wel tien keer per dag dezelfde presentatie voor steeds nieuwe mensen, busje in, busje uit, in verschillende steden, op verschillende continenten. En dan dus een goede indruk zien achter te laten, met een strakke presentatie en goede antwoorden op vragen.

De zakenbankiers verzamelen ondertussen de orders van beleggers. Die laten weten hoeveel aandelen ze willen hebben en voor welke prijs. Al die orders stoppen zakenbankiers in hun ‘boek’. Dat moet overvol zitten. Bij minder vraag dan aanbod is er iets mis. Vlak voor de beursgang gaat het boek dicht. Op basis van de prijzen die geïnteresseerde beleggers willen betalen, bepaalt het beursgangteam met behulp van een computer de definitieve prijs per aandeel.

3 | De gongslag

Op de dag van beursgang is er een feestje op Beursplein 5, het thuis van de Amsterdamse beurs. Met een slag op de gong opent Zalm de handelsdag om stipt negen uur. Dan is ABN Amro officieel beursgenoteerd. Na de gongslag volgen speeches, bedankjes en cadeautjes. Verder taart met het groengele banklogo, champagne en mimosa’s, een alcoholisch ontbijtdrankje met jus d’orange.

Op de schermen schommelt dan voor het eerst sinds 2007 weer de koers van het aandeel ABN Amro. Dit is de laatste spannende horde voor het beursgangteam, bepalend voor hun succes of falen. De koers mag niet direct te hard stijgen, want dan hebben ze de aandelen te goedkoop verkocht. Maar die moet ook zeker niet meteen instorten. Bij een gematigde stijging op de eerste dag kan het team proosten op succes.