Een wonder van ingehouden emotie

De remake, een weerbarstig terugkerend fenomeen bij succesfilms, wint terrein in de popwereld. Na Joni Mitchell en Randy Newman is Natalie Merchant toegetreden tot het gilde van gerespecteerde singer-songwriters die hun muziek een make-over geven. „Mijn liedjes zijn ouder geworden en hebben van alles meegemaakt”, zegt Merchant over de nieuwe opname van haar solodebuut Tigerlily, in 1995 goed voor vijf miljoen verkochte exemplaren en haar vrijgeleide om na twaalf jaar met de groep 10.000 Maniacs een solocarrière op te bouwen. Haar stem, een wonder van ingehouden emotie, is dieper geworden en valt in een warm bed van milde ritmes en smaakvolle instrumentatie. De violen in The Letter en Seven Years ondersteunen de diepe compassie in Merchants zang en een cajunaccordeon geeft Where I Go nieuwe luchtigheid, als een welkome voetnoot bij een album dat in zijn originele vorm eigenlijk al perfect was.

    • Jan Vollaard