Een technisch directeur is niet meer nodig

NEC presteert verrassend goed, met hulp van een extern adviesbureau.

Mei 2014. Crisis bij NEC, na de degradatie naar de eerste divisie. Fans gooien met stoeltjes, ruiten sneuvelen, een blik bier wordt richting de doelman gemikt. Exit trainer, evenals zo’n twintig man kantoorpersoneel.

Uit puinhopen kunnen soms mooie dingen ontstaan. NEC, de wat grijze voetbalclub verscholen in het Goffertpark in Nijmegen, swingt na jaren van armoede. Eerst was er de promotie naar de eredivisie, door de titel in de eerste divisie met een recordaantal van meer dan honderd punten. En nu is de Bloedkuul zelfs weer een stadion dat angst aanjaagt bij tegenstanders uit de eredivisie. Week na week slurpt de ploeg punten binnen met prima voetbal. Een miniwonder.

De zesde plaats en twintig punten, na de 2-0 thuiszege zaterdag tegen De Graafschap. Met dat puntenaantal vestigt NEC een record: ze zijn na twaalf duels de best presterende gepromoveerde club in de eredivisie in de 21ste eeuw.

Achter het succes zit een nieuw voetbalconcept. De club laat zich bij technisch beleid adviseren door een extern adviesbureau, Futuralis, gevestigd in het nabijgelegen Cuijk. Alle zaken worden samen besproken: het scouten van talenten, het kopen en verkopen van spelers, het verlengen of beëindigen van contracten.

Instappen op dieptepunt

Futuralis stapte vorig jaar zomer in op het dieptepunt, na de degradatie. Veel kennis was verdampt bij NEC, na het vertrek van coach Anton Janssen en technisch directeur Edo Ophof. NEC-directeur Bart van Ingen besloot de consultants van Futuralis in te schakelen, om een selectie samen te stellen voor het nieuwe seizoen.

Vergelijkbaar met een bedrijf dat Ernst & Young inhuurt voor accountancy en belastingadvies, maar dan voor voetbalzaken? „Ja, zo kan je dat zien”, zegt Futuralis-topman Roderik van Kerkhof (48), die het bedrijf samen met oud-prof Johan Hansma (46) twee jaar geleden oprichtte.

Van Kerkhof runde vroeger een bedrijf in medische hulpmiddelen. Hij importeerde en produceerde specialistische hulpmiddelen op gebied van plastische chirurgie, wonden en incontinentie. De afgelopen jaren is hij overgestapt op het voetbal, zijn bureau heeft inmiddels achttien medewerkers in dienst. Ze hebben onder meer scouts in België, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Portugal en de Balkan.

Hun grootste klant is NEC, dat door de samenwerking met Futuralis als enige eredivisieclub geen technisch directeur heeft. Eén keer per maand is er een groot overleg, meestal op het kantoor in Cuijk. Dan schuift het technisch hart van NEC aan: directeur Van Ingen, een afgevaardigde van de raad van commissarissen, coach Ernest Faber, de hoofdscout en een van de investeerders. Daar worden de adviezen van Futuralis doorgenomen.

Belangenverstrengeling?

Het contract met het adviesbureau liep tot afgelopen september, er wordt nu gesproken over vernieuwing, Van Kerkhof herhaalt het keer op keer: zij bepalen niet het beleid bij NEC, ze adviseren slechts. „Wij hebben geen stemrecht in het technisch hart.” Hij wil maar zeggen: van belangenverstrengeling is geen sprake. Want dat is de kritiek op de samenwerkingsconstructie: heeft Futuralis niet te veel te zeggen bij NEC? Van Kerkhof: „Zij huren ons alleen in voor advies.”

Van Kerkhof en Hansma zijn ook spelersmakelaar van in totaal zeventien voetballers. In theorie zouden ze hun spelers bij NEC kunnen onderbrengen, waardoor belangen door elkaar gaan lopen: die van adviseur en zaakwaarnemer. Maar daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt, benadrukt Van Kerkhof: spelers uit zijn stal zal hij nooit aanbevelen bij NEC.

Afgelopen week werd via Voetbal International bekend dat de KNVB naar de samenwerking tussen Futuralis en NEC gaat kijken. „Dat is omdat in de nieuwe regels voor zaakwaarnemers staat dat zij geen functie mogen vervullen bij een club”, zegt een KNVB-woordvoerder. Binnenkort volgt er een gesprek. Van een officieel onderzoek is nog geen sprake. „Aan de hand van het gesprek zullen wij beslissen of we de samenwerking voorleggen aan de aanklager betaald voetbal.”

Bij NEC en Futuralis maken ze zich geen zorgen. Seizoenkaarthouder Van Kerkhof bezocht het duel met De Graafschap, met zijn twee zoons zat hij in vak X. Hij zag de Duits-Venezolaanse ontdekking Christian Santos weer twee keer scoren, hij staat nu op negen goals. Hoe hij naar Nijmegen kwam? Mede op advies van Futuralis.