Een half uurtje Wilders

Wilders’ demonstratie tegen azc’s heeft alleen nog maar symbolische waarde.

PVV-leider Geert Wilders flyert in Rotterdam tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Foto Remko de Waal/ANP

Het ‘verzet’ waar Geert Wilders toe heeft opgeroepen, blijft in Rotterdam beperkt tot één spandoek en een oploopje van ongeveer honderd fans en nieuwsgierigen. Het spandoek is bedrukt met een Wilderiaanse leuze: „Sluit NU de grenzen”. Maar de potige Rotterdammer met de spiegelende zonnebril die het doek heeft laten maken, „weet ook wel dat het het niet realistisch is dat de grenzen dichtgaan”.

Zaterdag flyerde Geert Wilders met PVV’ers uit de Tweede en Eerste Kamer en de Provinciale Staten van Zuid-Holland op de ‘gewone’ markt voor de yuppige Markthal in het centrum van Rotterdam. Zij protesteerden tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in IJsselmonde, tien kilometer verderop in Rotterdam-Zuid. Tijdens een actie in Leiden zijn PVV’ers bespuugd, vertelt Statenlid Tessa Dulfer. „In Rotterdam zijn we meer op onze plek.” Wilders heeft ook aangekondigd dat de PVV hier mee zal doen met de volgende lokale verkiezingen, wat eerder alleen in Den Haag en Almere gebeurde.

Monique Severin (51) staat van een afstandje te kijken hoe Wilders zich over de markt beweegt. Ze is uit Krimpen aan den IJssel gekomen om de PVV-leider „in zijn ogen te kijken”. Maar dat is door het cordon beveiligers en mensen die zich verdringen om selfies met Wilders te maken niet gelukt. Severin heeft nog nooit op de PVV gestemd, maar is dat – volgens peilingen zoals velen – wel van plan. Haar eigen bedrijf is in de crisis kapot gegaan, ze woont naast een azc en ze maakt zich grote zorgen. „Het kabinet heeft Nederland verraden. Terwijl er een exodus aan buitenlanders op ons afkomt die we niet aankunnen, wordt van Nederlanders verwacht dat wij ons aanpassen.”

Maar steun voor Wilders uitspreken is voor haar een hele stap. „Mijn man is al langer ‘om’, maar ik weet het niet. Je bent bij zo iemand toch bang voor nazi-praktijken. Ik denk vaak aan de oorlog bij wat hij zegt.” En over vluchtelingen zelf heeft ze een genuanceerde mening. „Ik begrijp ook dat die mensen geholpen moeten worden. En bij dat azc bij mij in de buurt zijn helemaal geen incidenten. Ik ben het niet eens met alles wat Wilders zegt, maar ik vind het wel goed dát hij het zegt.”

Meer mensen die speciaal voor het halve uurtje dat Wilders hier is naar de markt zijn gekomen, benadrukken dat ze hem „echt niet in alles steunen”. Maria Bakker (44) kwam zelf als klein meisje uit Colombia naar Nederland. „Ik snap dat die mensen een betere toekomst zoeken. Ik ben ook niet tegen asielzoekerscentra. Alleen, kan dat niet op een industrieterrein ofzo, in plaats van midden in een woonwijk?” Haar moeder woont vlakbij de plek in Rotterdam-Zuid waar de gemeente zeshonderd asielzoekers wil opvangen. „Die zullen daar niet hartelijk ontvangen worden”, zegt Bakker.

De vraag is of het protest nog iets te weeg brengt of puur symbolisch is. In Rotterdam is alleen Leefbaar Rotterdam tegen. Zo ook oud-fractievoorzitter van die partij, Ronald Sørensen, ex-senator van de PVV. „Maar als je eerlijk bent, is zeshonderd asielzoekers voor een stad als Rotterdam heel weinig.”

    • Emilie van Outeren