NASA zoekt weer astronauten, voor planetoïde of Mars

Beeld NASA

Nieuwe hoop voor (Amerikaanse) jongens- en meisjesdromen: NASA zoekt verse astronauten. Kandidaten kunnen vanaf 14 december solliciteren, maar ze moeten rekening houden met intense concurrentie. Bij de vorige oproep in 2011 reageerden er 6.372 aspirant-ruimtevaarders, waarvan er acht in dienst traden.

Het was altijd al dringen op de Amerikaanse astronauten-arbeidsmarkt, maar zeker het afgelopen decennium. NASA had veel meer astronauten in dienst dan er ruimtevluchten waren, dus haalden velen van hen nooit hun Astronaut Wings-speldje door de dampkring te verlaten. Na het pensioen van de Space Shuttle in 2011 reisden ze alleen nog per Russische Sojoez-raket naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Met vier stoelen per jaar voor Amerikanen bleven de mogelijkheden beperkt.

Toch wil NASA vers bloed. De organisatie zelf werkt aan het Space Launch System (SLS), een superraket voor reizen voorbij een lage baan om de aarde. SLS moet zijn eerste bemande vlucht in 2023 maken. Later in de jaren twintig staat een bemande reis naar een planetoïde gepland, en NASA heeft zelfs plannen voor een bemande Marsreis in de jaren dertig.

Bovendien werken de private ruimtevaartbedrijven SpaceX en Boeing ook aan bemande capsules, die astronauten af moeten leveren bij het Internationaal Ruimtestation, voor het eerst in 2017.

Wie mee wil, moet een graad in de techniek, natuurwetenschappen of wiskunde hebben, en drie jaar werkervaring (of duizend vlieguren als piloot in een straalvliegtuig). De ogen moeten 100 procent scherp zien, eventueel met bril. Lengte tussen 1.57 en 1.90. En een Amerikaans paspoort.

Europese kandidaat-astronauten moeten nog even wachten, zegt Rosita Suenson van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. „Historisch gezien hebben wij zo rond de tien jaar selectierondes gehad, en er zit nu niets aan te komen.” De laatste ESA astronautenselectie was in 2008.

    • Bruno van Wayenburg