Catalonië mag van regiobestuur los van Spanje

Het plan is voor 2017 los van elkaar te zijn, maar of dit gaat lukken is maar de vraag.

Spaanse en Catalaanse vlaggen worden vastgehouden vandaag in het parlement in Barcelona. Albert Gea / Reuters

Het regionale parlement in de Spaanse regio Catalonië heeft een plan goedgekeurd voor de regio om in 2017 onafhankelijk van Spanje te zijn. Dit druist in tegen de wil van de centrale overheid van het land.

De afgelopen verkiezingen van 27 september waren een verkapt referendum voor onafhankelijkheid. Vandaag haalde het voorstel een meerderheid met 72 stemmen tegen 63. De partijen die voor de onafhankelijkheid zijn behaalden niet een meerderheid aan stemmen, maar wel aan zetels. Het voorstel is toch doorgekomen omdat Spanje met een districtenstelsel werkt.

“Geen gevolgen”

Nog voordat een nieuwe regioregering was gevormd, zette de nationalistische alliantie Junts pel Sí (Samen voor Ja) samen met de radicaal linkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid) een nieuwe stap op weg naar afscheiding van Spanje met een verklaring waarin staat dat “de legitimiteit van Spanje niet meer zal worden erkend”.

De Spaanse minister president Mariano Rajoy heeft aangegeven dat zijn regering in beroep wil gaan tegen de uitspraak, om er voor te zorgen dat de onafhankelijkheidsverklaring “geen gevolgen” krijgt, meldt Reuters.

Echt onafhankelijk?

Catalonië wil al jaren onafhankelijkheid en sinds 2011 is de strijd vergroot, mede door de economische crisis, aldus NRC-correspondent Koen Greven. Het feit dat het Catalaanse parlement een meerderheid van de stemmen heeft wil overigens niet zeggen dat de regio daadwerkelijk onafhankelijk gaat worden. Greven:

“Het ziet er indrukwekkend uit, maar het onafhankelijk worden van Catalonië is voor de Spaanse grondwet onmogelijk.”

Regiopresident Artur Mas heeft eerder gezegd dat er zo’n achttien maanden nodig zijn voor een onafhankelijk Catalonië. De nationale regering van premier Rajoy keurt de plannen af en zal maatregelen treffen om het Catalaanse parlement buitenspel te zetten.

    • Laura van der Reijden