Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

VN: mosterdgas ingezet bij gevechten in Syrië

Bij gevechten tussen de Islamitische Staat en rebellen in het Noord-Syrische stadje Marea is mosterdgas ingezet. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gemeld. Een baby is waarschijnlijk bij de gifgasaanval omgekomen. De OPCW heeft monsters geanalyseerd en twee overlevenden en hun behandelaars geïnterviewd. Hoewel de OPCW niet bevoegd is om schuldigen aan te wijzen, denken analisten dat IS achter de aanval zit. Binnen de Amerikaanse regering groeit de overtuiging dat IS rudimentaire chemische wapens maakt en gebruikt in Syrië en Irak. Mosterdgas is relatief makkelijk te maken. (BBC, Reuters)