Grote brand in loods op Chemelot in Limburg onder controle

Hulpdiensten roepen bewoners van de wijk Lindenheuvel in Geleen nog op om ramen en deuren gesloten te houden.

Wat er precies brandt is nog niet duidelijk. Foto: Marten van Dijl/ ANP

In een loods op industrieterrein Chemelot in de Limburgse plaats Geleen is rond het middaguur brand uitgebroken. De brandweer meldde om 15.45 uur dat het vuur onder controle is. Tot nu toe zijn er in de omgeving van het industrieterrein geen gevaarlijke stoffen gemeten.

Voorbijganger William Spork plaatste een filmpje van de brand op Twitter:

De brand woedt volgens Veiligheidsregio Limburg in een opslagloods, waar geen chemische stoffen zijn. De brandweer probeert uitbreiding te voorkomen door de vuurzee gecontroleerd te laten uitbranden. Naburige gebouwen worden gekoeld.

Het vuur gaat gepaard met een enorme rookzuil, die naar het westen trekt. Inwoners omliggende gemeenten zoals Sittard en zelfs het Duitse Tüddern werden vanmiddag opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden, en de ventilatie uit te schakelen. Alle waarschuwingen komen inmiddels te vervallen.

De brand is volgens Chemelot veroorzaakt door werkzaamheden op het dak van de loods.

Vier dagen geleden brak er op het industriepark ook een brand uit. Volgens de brandweer werd die brand veroorzaakt door een leidingbreuk in een ammoniakfabriek. Na anderhalf uur was de brand onder controle. Er was geen ammoniak in brand gevlogen. Een woordvoerder van Chemelot meldt dat de twee branden niets met elkaar te maken hebben.

Chemische bedrijven zoals DSM en Sabic staan op Chemelot, een terrein dat achthonderd hectare grondgebied omvat. Het industrieterrein is vaker in het nieuws als bijvoorbeeld branden uitbreken of stoffen blijken te lekken.

    • Liza van Lonkhuyzen