Belgische actrice Dora van der Groen overleden

Van der Groen werd 88 jaar. Ze speelde in vele Belgische en Nederlandse films en tv-series.

Van der Groen overleed zondag op 88-jarige leeftijd. Foto: ANP / Kippa

De Belgische actrice Dora van der Groen is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Dit liet haar zoon vanochtend weten aan Belgische media.

Van der Groen werd op 10 maart 1927 in Antwerpen geboren. Na actrice te zijn geweest bij de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg en de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg, speelde ze in veel films en tv-series in België. In de film Leonie uit 1996 vertolkte ze een dementerende vrouw, net als in Villa des Roses van Frank Van Passel. In de film Pauline & Paulette uit 2001 speelde ze de verstandelijk gehandicapte Pauline, zus van Paulette, een rol van wijlen Ann Petersen.

Ook was ze te zien in Nederlandse films en tv-series als Mariken, Antonia, en Dokter Pulder zaait papavers.

Het Vlaamse productiehuis Think Video maakte een kort overzicht van haar carrière:

Toneel

Vanaf 1991 combineerde ze haar werk als actrice met een carrière als toneelregisseur. Ze regisseerde onder meer Thyestes van Hugo Claus. Van der Groen was bovendien jarenlang artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. In 2009 werd ze benoemd tot Commandeur in de Kroonorde, een van de drie nationale Belgische orden.

Van der Groen verbleef al een aantal jaar in het Huis Perrekes in Geel, een verzorgingshuis voor mensen met dementieverschijnselen. Dora van der Groen was getrouwd met de acteur Tone Brulin en later met Wies Andersen.

    • Etienne Verschuren