Barcelona alleen aan de leiding na eerste nederlaag Real Madrid

Na elf speelronden heeft Real Madrid voor het eerst verloren in de Spaanse competitie. Uit bij Sevilla ging de ploeg van coach Rafael Benitez met 3-2 onderuit. Barcelona won thuis met 3-0 van Villareal en is nu alleen koploper, met drie punten voorsprong op de Koninklijke. Op 21 november treffen de aartsrivalen elkaar in Madrid. „Dat zijn uitzonderlijke wedstrijden”, keek Benitez al vooruit. „Ik verwacht dat het team sterk terugkomt na deze nederlaag.”

In Duitsland is Bayern München een klasse apart. „Als we niet de treble winnen is dit jaar mislukt”, stelde trainer Pep Guardiola op de website van zijn club. Na de 5-1 zege op Arsenal in de Champions League leidde Bayern zaterdag VfB Stuttgart naar de slachtbank. De eindstand van 4-0 was al bij rust bereikt. In beide duels scoorde Arjen Robben, die zich vandaag meldt bij Oranje voor de oefeninterlands tegen Wales (vrijdag) en Duitsland (volgende week dinsdag). Borussia Dortmund, de enige ploeg die in de Bundesliga nog een beetje in het spoor van koploper Bayern blijft, won de altijd beladen Kohlenpott-derby van Schalke 04 (3-2) en staat nu op vijf punten achter de lijstaanvoerder. Klaas-Jan Huntelaar maakte wel beide doelpunten voor die Königsblauen.

In Engeland won Manchester United met 2-0 van West Bromwich Albion, mede dankzij de debuutgoal van Jesse Lingard (22). Trainer Louis van Gaal eiste na afloop een deel op van het succes. „Ik vertelde Jesse dat hij de bal eerst moet aannemen voordat hij schiet. Dat ging tijdens het trainen een paar keer mis, maar nu nam hij hem goed aan”, zei Van Gaal bij de BBC. Chelsea verloor weer, van Stoke City (1-0) en staat nu zestiende.

De stadsderby in Italië tussen AS Roma en Lazio Roma werd geboycot door de harde kern van beide clubs. Ze waren niet te spreken over de strenge veiligheidsvoorschriften. In een halfleeg stadion won AS Roma met 2-0 dankzij goals van Edin Dzeko en Gervinho. (NRC)