Pijnlijk verlies in Indiase deelstaat voor BJP van premier Modi

De BJP-partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft gisteren bij een deelstaatverkiezing in Bihar (105 miljoen inwoners) een gevoelige nederlaag geleden. Een anti-Modi-alliantie behaalde een overtuigende meerderheid. De verkiezingen worden gezien als een test voor de populariteit van Modi. Bij de landelijke verkiezingen behaalde Modi’s BJP anderhalf jaar geleden nog een grote overwinning in Bihar.

Grote winnaar is ditmaal zittend deelstaatpremier Nitish Kumar van de Janata Dal-partij. De kiezers van het arme Bihar beloonden hem voor goede economische resultaten, een verbeterde stroom- en drinkwatervoorziening. Ook Lalu Prasad Yadav, een voormalig regeringsleider van Bihar en eerder veroordeeld vanwege corruptie, boekte winst. (NRC)