Amnesty: meeste executies in 20 jaar in Saoedi-Arabië

In totaal werden dit jaar 151 mensen in het koninkrijk geëxecuteerd.

De Saoedische vlag Foto Ian Langsdon / EPA

In Saoedi-Arabië zijn dit jaar maar liefst 151 mensen geëxecuteerd. Dat is het hoogste aantal sinds 1995, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport vandaag.

Twitter avatar amnesty AmnestyInternational #SaudiArabia: 151 executions so far in 2015, 68% increase over all of 2014. #DeathPenalty https://t.co/plt2yycVxl https://t.co/UOpurFemwG

Doorgaans komt het aantal ter dood gebrachte mensen per jaar niet boven de 90 uit. Wel heeft Saoedi-Arabië ieder jaar een plek in de top-vijf van landen die de doodstraf voltrekken. Het koninkrijk eindigde in 2014 op de derde plaats, na China en Iran. Nummer vier en vijf waren dat jaar Irak en de Verenigde Staten.

Meer rechters

Amnesty vroeg het Saoedische ministerie van Juridische Zaken om opheldering, maar kreeg geen reactie. Diplomaten hebben gespeculeerd dat de piek kan zijn ontstaan doordat er meer rechters zijn aangesteld. Daardoor konden meer rechtszaken worden afgerond.

Maar analisten houden er ook rekening mee dat de stijging het gevolg kan zijn vanwege de spanningen in de regio. Mogelijk wil Saoedi-Arabië door de gespannen situatie harder optreden tegen wat het ziet als dwarse elementen.

Vaak gericht tegen buitenlander

Amnesty heeft kritiek op de oneerlijke rechtsgang in het land en het feit dat Saoedi-Arabië de doodstraf heeft voor relatief lichte vergrijpen als drugsgebruik en -handel. De mensenrechtenorganisatie stelt dat de doodstraf in Saoedi-Arabië buitenproportioneel vaak wordt opgelegd aan buitenlanders.

Van de 63 mensen die dit jaar voor drugsgerelateerde misdaden zijn geëxecuteerd waren er 45 buitenlander. In totaal werden dit jaar tot nu toe 71 mensen ter dood gebracht. Het gaat meestal om gastarbeiders uit arme landen.

    • Casper van der Veen