ABN Amro ziet winst opnieuw stijgen

Volgens topman Gerrit Zalm ligt de bank op schema voor de aanstaande beursgang.

Foto: Remko de Waal / ANP

In het derde kwartaal heeft ABN Amro de winst opnieuw zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De genationaliseerde bank meldt een nettowinst van 509 miljoen euro, en dat is ruim een 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De bank profiteerde van het herstel van de economie, waardoor er minder geld opzij gezet hoefde te worden voor slechte leningen.

Volgens topman Gerrit Zalm zijn er goede resultaten behaald en liggen de voorbereidingen voor de beursgang op schema. Ook zijn het afgelopen kwartaal de financiële doelstellingen van de bank naar boven bijgesteld. Zo neemt de bank zich voor om vanaf 2017 een dividenduitkeringspercentage van 50 procent te gaan halen.

“De cijfers over het derde kwartaal van 2015 tonen dat we goed op koers liggen om deze aangescherpte doelstellingen te behalen.”

ABN Amro zette de eerste negen maanden van dit jaar een onderliggende nettowinst neer van 1.652 miljoen euro. Gekeken naar dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van 44 procent.

De bank verwacht dat het resultaat in het vierde kwartaal gedrukt zal worden door hoge toezichtsheffingen. Naar verwachting komen die netto uit op 210 miljoen euro.