Aangehouden demonstranten Pegida-demonstratie weer vrij

Acht aanhoudingen bleken onterecht. Ook had een protestbord niet in beslag genomen mogen worden.

Pegida-demonstranten worden door de Utrechtse politie tegengehouden. Foto: Koen van Weel / EPA

De 32 personen die gisteren zijn aangehouden bij een demonstratie van anti-islambeweging Pegida zijn weer op vrije voeten. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Naast de arrestaties nam de politie een protestbord in beslag, met de tekst “Islam, ga terug” en een tekening van Deense cartoonist Kurt Westergaard. Het bord werd in beslag genomen omdat het zou aanzetten tot discriminatie of geweld. Volgens het OM was hier achteraf gezien geen grond voor; het bord zou enkel slaan op de islam als inspiratiebron voor geweld.

Onterechte aanhoudingen

Ook blijken zeven demonstranten onterecht te zijn aangehouden. De zeven werden aangehouden omdat ze zich niet konden identificeren, maar bleken dit achteraf toch te kunnen. Een ander, die werd aangehouden op verdenking van vernieling, bleek ook onterecht te zijn aangehouden.

De anderen werden aangehouden wegens opruiing, belediging van een agent, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en het verstoren van de openbare orde.

    • Sjoerd Klumpenaar