Over de haag

In de rubriek Over de haag schrijven we over gebeurtenissen die buiten het politieke nieuws blijven.

Partijcongres = nieuws

Een partijcongres is er om gezellig met leden te borrelen, te debatteren over de statuten en te stemmen over resoluties als „onevenredige bezuinigingen op regionale spoorlijnen”. Daarvoor kwam het CDA afgelopen zaterdag in Utrecht bijeen. Maar naast een boost voor het clubgevoel is zo’n congres ook dé manier om media-aandacht te genereren. Interviews en een portretten van de voorman in de zaterdagkranten en de hele dag quotes op websites en journaals. ’s Ochtends stond Sybrand van Haersma Buma op de voorpagina van Trouw en de rest van de dag regende het nieuws. 

Congresdag recycledag

Hoewel, nieuws? Het voornaamste dat door media uit zijn speech werd op gepikt was: „Buma sluit coalitie met PVV uit”, zo kopte bijvoorbeeld de website van Het Financieele Dagblad. Dat de gedoogconstructie met Geert Wilders Buma slecht is bevallen, is algemeen bekend. Hij wil zelfs niet met de PVV in zee „als er geen enkele andere optie meer rest”. Zo zei hij in mei 2012 als kandidaat-lijsttrekker voor het CDA, een maand nadat Wilders Rutte I opblies.   

Blijf het herhalen

Het persbureau ANP besteedde ook aandacht aan het congres: „CDA eist 200 miljoen euro extra voor justitie”. Potentieel belangrijk nieuws op het moment dat het kabinet de begrotingen door het parlement moet loodsen, zonder meerderheid in de senaat. De oppositie heeft veel kritiek op de Justitieplannen. Maar breekt het CDA de onderhandelingen open met deze boodschap? Onwaarschijnlijk. Buma eiste tijdens de politieke beschouwingen in september exact hetzelfde.

Nog eentje dan

„CDA: meer concessies nodig in belastingplan kabinet”, luidde de kop boven een nieuwsbericht op de NOS-website. Iets wat Buma al zegt sinds het kabinet in mei plannen tot lastenverlaging presenteerde. CDA’ers vinden het in ieder geval prima dat ook dit nog een keer nieuws maakt. „De kracht van de boodschap zit in de herhaling”, zegt een naaste medewerker van Buma.