VS maken zich “ernstige zorgen” om situatie in Zuid-Chinese Zee

Minister van Defensie Ash Carter sprak de afgelopen acht dagen met collega’s uit de regio.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter. Foto: AFP Photo

De Verenigde Staten maken zich “ernstige zorgen” over het risico op een grensconflict in de Zuid-Chinese Zee. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter gisteren, zo meldt persbureau AFP.

Carter sprak zijn zorgen uit over de “toegenomen militarisering” en de omvang van de territoriale claims. De afgelopen acht dagen sprak Carter met verschillende collega’s uit Zuidoost-Azië. Tijdens de gesprekken is volgens de minister gebleken dat de Amerikaanse angst voor een conflict gegrond is.

In de Zuid-Chinese is een machtsstrijd gaande tussen verschillende landen, die er stukken water en eilanden opeisen. Vooral China eist grote delen van het gebied op. Onder meer Vietnam, Maleisië, de Filipijnen en het sultanaat Brunei grenzen ook aan de Zuid-Chinese Zee.

Afgelopen week mislukte een militaire conferentie tussen Zuidoost-Aziatische landen. China zou volgens een Amerikaanse functionaris geweigerd hebben om verwijzingen naar de Zuid-Chinese Zee in de slotverklaring op te nemen, zo meldt persbureau Reuters.

‘Rusland en China bedreigen stabiliteit’

De Amerikaanse defensieminister noemde verder China en Rusland een bedreiging voor de mondiale stabiliteit. Carter bewaarde de stevigste woorden voor Rusland, waaraan hij ook refereerde aan de Russische rol in het conflict in Oekraïne.

“Het nucleaire wapengekletter van Moskou roept vragen op over hoe het leiderschap denkt over strategische stabiliteit en over de manier waarop ze het gebruik van kernwapens zien.”

Carter voegde daaraan toe dat het Amerikaanse leger “operationeel” is om op elke Russische daad van agressie te reageren.