Birma naar de stembus voor historische verkiezingen

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi heeft vanmorgen voor het eerst haar stem uitgebracht.

Een Birmese moslima poseert met haar in inkt gedoopte pink, die aangeeft dat ze gestemd heeft. Foto: AFP Photo / Nicolas Asfouri

In Birma wordt momenteel gestemd voor een nieuw parlement. Volgens de Europese hoofdwaarnemer is de stembusgang tot op heden “redelijk betrouwbaar”, zo meldt persbureau AP. Voor het eerst 25 jaar zijn er relatief vrije verkiezingen in het Zuidoost-Aziatische land, dat een halve eeuw onder militaire dictatuur leefde.

Update 11:06: Stembussen gesloten, opkomst tachtig procent
De stembureaus zijn inmiddels gesloten. De kiescommissie meldt aan persbureau AFP dat het opkomstpercentage rond de 80 procent ligt.

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi bracht ‘s ochtends (lokale tijd) omringd door honderden journalisten haar stem uit. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede stemde in een schoolgebouw vlakbij de villa waar zij vijftien jaar onder huisarrest heeft doorgebracht. Volgens een woordvoerder was het voor de 70-jarige Aung San Suu Kyi de eerste keer dat ze gestemd heeft.

Twitter avatar stellasglobe Stella Paul #BURMAELECTION : Aung San Suu Kyi votes. If her party wins, will she finally speak for the #Rohingya people? #Burma https://t.co/aLovP0Z1xe

NRC-correspondent Melle Garschagen volgt de verkiezingen in Rangoon, de grootste stad van Birma. Volgens Garschagen verlopen de verkiezingen voor alsnog rustig.

“Kleindochters stemmen met hun oma, beide even onwennig. Bij sommige kieslokalen kunnen stemgerechtigden meteen doorlopen. Elders staan rijen van twee tot drie uur. Iedereen wacht geduldig, in hun mooiste kleren. Het is bloedheet.”

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Vrouw stapt met betraand gezicht en grote grijns het kieslokaal uit. Ze toont haar in inkt gedoopte vinger. Zo voelt democratie.

De verwachting is dat Aung San Suu Kyi’s partij NLD de grootste zal worden. Hoewel het militaire regime heeft toegezegd dat het de verkiezingsuitslag zal respecteren, is het de vraag of Aung San Suu Kyi aanspraak kan maken op het presidentschap. De Birmese grondwet - die door de militaire junta is opgesteld - bepaalt dat een president geen kinderen van buitenlandse afkomst mag hebben. Aung San Suu Kyi heeft twee kinderen met de Britse nationaliteit.

Rohingya’s stemmen niet

Waarnemers maken zich vooral zorgen over het lot van de islamitische Rohingya’s, een etnische minderheid van 1,3 miljoen mensen in Birma. Waar ze in de verkiezingen van 2010, die als niet-vrij te boek staan, nog mochten stemmen is dat nu anders.

De verblijfspapieren van de Rohingya’s zijn ingetrokken, waardoor velen van hen nu stateloos zijn. Ze worden in kampen opgesloten, mensenrechtenexperts spreken van een dreigende genocide. Aung San Suu Kyi oogstte de laatste weken internationale kritiek door niet publiekelijk voor de Rohingya’s op te willen komen.

Volgens Garschagen kan het tot twee weken duren voordat de stemmen van de 31 miljoen stemgerechtigden op een van de 91 deelnemende partijen zijn verzameld en geteld. Het nieuwe parlement komt in februari samen om een president te kiezen.