Rusland stuurt eerste team inspecteurs naar Egypte

De veiligheidsinspecteurs moeten de veiligheidssituatie op de Egyptische luchthavens in kaart brengen.

Toeristen komen aan bij de vertrekhal van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh. Foto: Vinciane Jacquet / AP Photo

Een team van Russische veiligheidsinspecteurs is vandaag uitgezonden naar Egypte om daar de veiligheidssituatie in kaart te brengen op de luchthavens. Dat heeft de Russische vicepremier vicepremier Arkadi Dvorkovitsj gezegd, aldus persbureau AP.

In totaal zullen drie Russische teams van inspecteurs zich melden in Egypte. De beslissing om de inspecteurs te sturen volgt op het besluit van de Russische president Poetin om geen Russische vluchten meer naar Egypte te laten vertrekken totdat de veiligheid dit weer toelaat.

Op 31 oktober stortte een Russisch passagiersvliegtuig neer in de Sinaïwoestijn, volgens steeds meer aanwijzingen door een bom die aan boord van het vliegtuig ontplofte. Alle 224 inzittenden kwamen om. Een Egyptische afdeling van terreurbeweging IS beweert verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het vliegtuig.

Vandaag meldde een anonieme bron binnen het Egyptische onderzoek aan persbureau Reuters dat de onderzoekers er voor 90 procent zeker van zijn dat de ontploffing werd veroorzaakt door een bom.

Kapotte scanner en smeergeld

Er wordt steeds meer duidelijk over hoe het veiligheidsprotocol tekort schoot op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh. Persbureau AP sprak vandaag met zeven beveiligingsmedewerkers van het vliegveld, die allemaal bevestigen dat er het nodige schortte aan de regels en de manier waarop ze werden nageleefd.

Zo zou er een haperende bagagescanner zijn aangegeven in een veiligheidsrapportage aan de directie van de luchthaven. De machine werd echter nooit vervangen. Ook worden er diverse voorbeelden van omkoping gemeld; slecht betaalde agenten zouden geregeld smeergeld aannemen om een stuk bagage ongezien te laten passeren.

Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Luchtvaart ontkent de aantijgingen en noemt Sharm-el-Sheikh “een van de veiligste luchthavens ter wereld.”

Vicepremier: 11.000 toeristen teruggehaald

Vanmorgen bevestigde Dvorkovitsj ook dat de afgelopen 24 uur 11.000 Russische toeristen zijn teruggehaald uit Egypte. Vandaag vliegt er volgens de vicepremier een nog groter aantal terug naar Rusland.

Gisteren maakte het Russische toerismebureau bekend dat er voor zover bekend 79.000 Russen in Egypte zaten. De meesten van hen bevinden zich in Hurghada en Sharm el-Sheikh, de badplaats waarvandaan de neergestorte Airbus vertrok.

    • Sjoerd Klumpenaar