Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Paus: hervormingen Vaticaan gaan door ondanks lek

De paus noemde het lekken van vertrouwelijke documenten betreurenswaardig en een “misdaad”.

Paus Franciscus spreekt het Sint-Pietersplein toe (archiefbeeld).
Paus Franciscus spreekt het Sint-Pietersplein toe (archiefbeeld). Foto: AFP Photo / Vincenzo Pinto

Paus Franciscus heeft vandaag het lekken van gevoelige documenten binnen het Vaticaan veroordeeld, en zei daarbij dat het recente lek zijn doel om het Vaticaan te hervormen niet in de weg staat. Dat meldt persbureau Reuters.

Op het Sint-Pietersplein in Rome sprak de Paus tienduizenden gelovigen toe. Hij noemde het stelen van de documenten betreurenswaardig; een “misdaad” die niet helpt om de kerk beter te maken.

“Ik wil u ook zeggen dat dit treurige feit mij zeker niet zal afleiden van het werk - het hervormen gaat door dankzij de hulp van mijn medewerkers en de steun van u allen.”

Vorige week werd duidelijk dat bronnen binnen het Vaticaan gevoelige informatie naar Italiaanse journalisten hebben gelekt die onderzoek doen naar de financiën van de Heilige Stoel. Uit de stukken zou blijken dat de geldstromen binnen het Vaticaan slecht traceerbaar zijn, en dat bisschoppen zichzelf zouden verrijken. Ook zou een sluitend overzicht van alle bezittingen van het Vaticaan ontbreken.

Vrijdag werden twee arrestaties verricht; een hooggeplaatste Spaanse priester en een Italiaanse vrouw, beiden lid van een commissie die paus Franciscus in 2013 instelde om de financiën van het Vaticaan te hervormen.