Nederlaag regeringspartij India bij verkiezing in deelstaat

De verkiezingen worden gezien als een eerste test voor premier Narendra Modi.

De BJP-partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft bij deelstaatverkiezingen een gevoelige nederlaag geleden. Foto Farooq Khan/EPA

De BJP-partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft vandaag bij een deelstaatverkiezing in het dichtbevolkte Bihar (105 miljoen inwoners) een gevoelige nederlaag geleden. Een anti-Modi alliantie lijkt na een eerste telling een meerderheid te hebben behaald. Het resultaat is belangrijk want de verkiezingen worden gezien als een test voor de populariteit van Modi, die achttien maanden geleden aan de macht kwam.

Bij de landelijke verkiezingen behaalde BJP anderhalf jaar geleden nog een grote overwinning in Bihar. Premier Modi heeft de afgelopen tijd sterk ingezet op winst in de deelstaat. In de voorafgaande campagne presenteerde de premier zich als gezicht van de verkiezingen in het arme Bihar.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Had a telephone conversation with Shri @nitishkumar & congratulated him on the victory.

Volgens correspondent Joeri Boom lijkt Modi’s magie in de deelstaat langzaam uitgewerkt:

“Hoewel BJP stelt dat deelstaatverkiezing niet gezien mag worden als graadmeter voor de populariteit van de premier op landelijk niveau, is dit de eerste gevoelige nederlaag voor de premier. Deze komt bovendien op een moment dat er onvrede begint te ontstaan over de economische prestaties van India en de toenemende radicalisering in het land. Recent werden twee academici vermoord die kritiek hadden op bepaalde aspecten van het hindoeïsme.”

Kumar winnaar

De grote winnaar bij de verkiezingen in Bihar is Nitish Kumar van de Janata Dal-partij. Kumar behaalde eerder als regeringsleider van de arme deelstaat goede economische resultaten en verbeterde onder meer de stroomvoorziening in Bihar en breidde het drinkwaternetwerk uit.

Een opvallende comeback is er voor Lalu Prasad, een voormalig regeringsleider van Bihar die eerder veroordeeld werd vanwege corruptie. Zijn RJD-partij vormt in de deelstaatregering een alliantie met Janata Dal.

Hogerhuis

Via de deelstaatverkiezingen worden leden voor het Indiase Hogerhuis gekozen, een controlerende macht vergelijkbaar met het Britse Hogerhuis. De partij van de premier had daar al een minderheid en die zal nu nog verder afnemen. In de Lok Sabha (het Lagerhuis), het belangrijkste orgaan binnen het Indiase parlement, heeft Modi sinds mei 2014 een ruime meerderheid.