‘Olympische medaillewinnaars kochten straf af’

Het zou gaan om twee atleten die bij de Spelen van 2012 in Londen goud en zilver wonnen.

De voormalig voorzitter van atletiekfederatie IAAF Lamine Diack zou 1 miljoen euro aan smeergeld hebben aangenomen van Russische atleten om een positieve dopingtest te verdoezelen. Foto Jason Lee/REUTERS

Twee Russische atleten die op de Olympische Spelen van 2012 in Londen goud en zilver wonnen, zouden geld hebben betaald aan voormalig voorzitter van de atletiekfederatie IAAF Lamine Diack om positieve dopingtests te verdoezelen. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times.

De krant zegt tevens over de namen van acht atleten te beschikken die in 2012 vanwege een dopingschorsing eigenlijk geen deel hadden mogen nemen aan de Olympische Spelen in Londen.

Het omkoopschandaal rond de Senegalees Diack neemt steeds grotere vormen aan. Afgelopen week klaagde de Franse justitie de voormalig voorzitter van de atletiekfederatie aan voor het accepteren van steekpenningen voor het verzwijgen van positieve dopingtests van Russische atleten. Diack zou 1 miljoen euro aan smeergeld hebben aangenomen.

Onderzoeksrapport WADA komt maandag

Het wereld-antidopingbureau WADA presenteert morgen een rapport over de fraude door Russische atleten. Een onderzoekscommissie doet onderzoek naar een groot dopingschandaal binnen de IAAF. Vorig jaar bleek uit een Duitse documentaire dat in Rusland jarenlang sprake is geweest van systematisch dopinggebruik en dat dit door de atletiekfederatie werd verhuld.

“Dit rapport zal de sport veranderen. Het is corruptie van een andere orde dan bij de FIFA”, stelt Richard McLaren, een van de leden van de onderzoekscommissie tegenover de Sunday Times. “Ik ben geschokt, boos en bedroefd”, zegt de huidig IAAF-voorzitter Sebastian Coe tegen persbureau AFP. “Deze beschuldigen komen voor mij uit de lucht vallen.”

    • Jorg Leijten