‘Klimaatverandering duwt 100 miljoen mensen in armoede’

De waarschuwing van de Wereldbank komt vlak voor de klimaattop die eind deze maand begint in Parijs.

Een deelnemer van de Climate Miles, een wandeltocht van meer dan 500 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de klimaattop van de VN plaatsvindt. Foto Bas Czerwinski

Als er niets wordt ondernomen, dan zorgen klimaatveranderingen ervoor dat er in 2030 100 miljoen extra mensen in armoede leven. Dat staat in een rapport dat de Wereldbank vandaag heeft gepubliceerd.

Het is niet mogelijk om armoede te beëindigen - één van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN - als de klimaatveranderingen niet worden meegenomen in ontwikkelingsplannen, zo zegt de Wereldbank. Met name regio’s waar al veel armoede is, zoals Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië, zullen het hardst geraakt worden door de gevolgen van het veranderende milieu. Zo zouden er in India 45 miljoen armen bij kunnen komen.

Armen extra hard getroffen

Extreem weer en de stijgende zeespiegel zijn de belangrijkste gevaren. De armen worden extra hard geraakt door overstromingen en andere extreme natuurverschijnselen. Ze zijn afhankelijker van land, waar er steeds minder gewassen zijn om te verbouwen. Hun eigendom, vaak van mindere kwaliteit, worden gemakkelijker vernield, terwijl ze minder vaak verzekerd zijn. Bovendien zijn mensen die leven in armoede vatbaarder voor ziektes als malaria.

Het rapport noemt een aantal oplossingen om de grote toename van het aantal armen te voorkomen. Zo moet er geïnvesteerd worden in waarschuwingssystemen, bescherming tegen overstromingen en in resistentere gewassen.

Klimaattop in Parijs

Eind deze maand begint in Parijs de 21e klimaattop van de Verenigde Naties. Doel van de conferentie is om een nieuw klimaatakkoord te sluiten dat in 2020 in moet gaan, wanneer het Kyoto-akkoord afloopt.

Eind dit jaar leven er 702 miljoen mensen in armoede, zo voorspelde de Wereldbank vorige maand. Dat zou betekenen dat voor het eerst minder dan 10 procent van de wereldbevolking in extreme armoede leeft. Zonder klimaatveranderingen in overweging te nemen stijgt dat aantal in 2030 naar ruim 900 miljoen mensen, zo is de voorspelling.

Het rapport: