Klassieker eindigt in gelijkspel

Feyenoord en Ajax spelen met 1-1 gelijk dankzij doelpunten van Van Beek en Klaassen.

Dirk Kuijt van Feyenoord in duel met Lasse Schöne van Ajax. Foto ANP

De klassieker tussen Feyenoord en Ajax is vanmiddag in een 1-1 gelijkspel geëindigd. In een nazomerse Kuip waren Feyenoord-verdediger Sven van Beek en Ajax-middenvelder Davy Klaassen de doelpuntenmakers. Door het gelijkspel blijft Ajax koploper in de eredivisie. Feyenoord zakt naar de derde plaats.

Feyenoord opende het duel fel, met veel druk op het tamme Ajax, zonder dat het tot grote kansen leidde. Alleen in de vijftiende minuut zorgde de tegenvallende spits Michiel Kramer voor gevaar, hij kwam een paar centimeter tekort om de pass van de opstormende rechterverdediger Rick Karsdorp binnen te tikken.

Van Beek van schlemiel naar held

De 1-0 viel kort voor rust, na goed voorbereidend werk van aanvoerder Dirk Kuijt op de rechterflank, hij legde af op Sven van Beek die beheerst binnenschoot. Juist hij, vorige week was de 21-jarige verdediger nog de schlemiel, op bezoek bij ADO Den Haag werkte hij de bal knullig in eigen doel en besliste zo het duel (1-0). Het was zijn vijfde eigen doelpunt in zijn loopbaan, 52 profwedstrijden jong.

Na de openingstreffer ontbrandde de wedstrijd, met een afstandsschot van Feyenoord-middenvelder Marko Vejinovic en een mogelijkheid voor Kramer. Maar het bleef bij 1-0, de ruststand.

Gelukkige gelijkmaker

Een kwartier na de rust viel de 1-1, enigszins gelukkig. Een schot van Ajax-aanvoerder Davy Klaassen dat getoucheerd wordt door Feyenoord-verdediger Terence Kongolo caramboleerde over doelman Kenneth Vermeer. Uit de herhaling bleek dat de bal kort daarvoor de zijlijn passeerde – er had dus een ingooi gegeven moeten worden.

De 1-1 paste wel binnen het spelbeeld. Ajax was na rust veel feller dan in de eerste helft, en had in die periode de overhand. Feyenoord leek de meeste krachten in het eerste bedrijf verspeeld te hebben, het gif waarmee het domineerde was verdwenen.

Lees ook de speciale digitale productie van NRC over de wedstrijd:Feyenoord - Ajax, de klassieker

Geen einde ‘Ajax-trauma’

Maar gaandeweg de tweede helft vocht Feyenoord zich terug in de wedstrijd. De ploeg had de grootste kans om de wedstrijd te beslissen. Ruim tien minuten voor tijd kreeg de ongelukkige spits Colin Kazim-Richards (ingevallen voor Kramer) een open kans, maar hij schoot in de handen van Jasper Cillessen.

Zo liet de aanvaller de ultieme kans liggen om af te rekenen met het ‘Ajax-trauma’: na de zege in het bekertoernooi anderhalve week geleden kon Feyenoord in korte tijd twee keer de rivaal uit Amsterdam verslaan, maar liet dat na. De onderlinge statistieken blijven zwaar in het voordeel van Ajax: van de laatste 25 klassiekers (uit en thuis, alle competities) won Feyenoord er slechts twee.

Ajax houdt door het 1-1 gelijkspel een andere statistiek in stand: de club heeft al 24 eredivisie-uitduels op rij gescoord in De Kuip. De laatste keer dat Feyenoord thuis een ‘clean sheet’ haalde, was in november 1991 (2-0). Ed de Goey stond destijds onder de lat.

Lees ook het verhaal over Feyenoord-clubicoon Gerard Meijer: Feyenoord houdt hem in leven
    • Steven Verseput