Kijken: “racist” Donald Trump in Saturday Night Live

De presidentskandidaat maakte zaterdag zijn opwachting als presentator van het satirische programma.

Donald Trump en Cecily Strong, een van de vaste medewerkers van Saturday Night Live. Foto Dana Edelson/AP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft gisteren zijn opwachting gemaakt als presentator van het satirische programma Saturday Night Live. Het optreden was redelijk uniek, want in de 40-jarige geschiedenis van de tv-show kwam het slechts één keer eerder voor dat een presidentskandidaat de show presenteerde.

In een openingsmonoloog van vier minuten steekt Trump voornamelijk de draak met zichzelf. De politicus wordt in de show geregeld geparodieerd vanwege zijn opvallende uiterlijk en geregeld controversiële uitspraken. Twee van de vaste Trump-imitators vergezellen de Republikein bij zijn openingsstatement. “Nu ik hier ben is dit de beste show ooit”, zegt een van hen.

Ook komiek Larry David, onder meer als medebedenker en schrijver van de serie Seinfeld, levert zijn bijdrage door halverwege de monoloog te roepen dat Trump “een racist is”. “Mij werd verteld dat ik daar 5.000 dollar voor zou krijgen”, vervolgt David. “Als echte zakenman begrijp ik dat volledig”, reageert de Republikein.

Mexicaans protest

De opmerking van David verwijst naar het protest dat er is gevoerd tegen de komst van Trump als presentator van Saturday Night Live. Met name uit de Mexicaanse hoek kwamen veel klachten op het besluiten van zender NBC. Zij vinden dat de miljardair eerst zijn excuses moet aanbieden voor eerdere uitspraken dat de Mexicanen die naar Amerika komen verkrachters en drugshandelaren zijn.

Enkele uren voor de show liepen enkele honderden demonstranten van de Trump Tower naar de NBC-studio in Rockefeller Plaza om te protesteren tegen de komst van de politicus naar de show, zo schrijft persbureau AP. Ze noemden Trump daarbij een racistische demagoog. De demonstranten vinden dat NBC de uitspraken van de Republikein legitimeert door hem Saturday Night Live te laten presenteren.

Verschillende Latijns-Amerikaanse stand-up comedians verklaarden afgelopen weken het programma voorlopig te boycotten.

“Luchtig maar niet erg grappig”

De Amerikaanse krant The New York Times noemt het optreden van Trump in de show “luchtig, maar niet erg grappig”. Volgens de krant wilde de Republikein te graag laten zien dat hij over zelfspot beschikt.

In verschillende sketches, onder meer een scène met zijn dochter Ivanka in een nagebouwde Oval Office, geeft Trump de kijker een inkijkje in hoe het zou zijn wanneer hij president van de Verenigde Staten wordt. “Wat hoogdravend en soms gewoon niet grappig”, aldus The New York Times.

Tweede presidentskandidaat als presentator

Donald Trump is pas de tweede presidentskandidaat die het programma presenteert. Acht politici gingen hem weliswaar voor als host van de show, maar alleen Democraat Al Sharpton was in 2003 daadwerkelijk presidentskandidaat. Trump zelf maakte ook al in 2004 zijn opwachting, toen naar aanleiding van het programma The Apprentice, waarin de zakenman op zoek ging naar een nieuwe directeur voor een van zijn bedrijven.

    • Jorg Leijten