32 arrestaties bij Pegida-demonstratie

Foto ANP


32 mensen werden vandaag gearresteerd  in Utrecht rond de demonstratie van Pegida Nederland tegen de islam. Er  werden ook twee protestborden in beslag genomen,  met daarop de Mohammed-cartoon van de Deense  cartoonist Kurt Westergaard. Bij de cartoon stond  ‘Islam  ga terug’ en ‘Stop islam terreur’. Toen twitteraars  hier hun vraagtekens bij zetten, aangezien het om de  vrijheid van meningsuiting  zou gaan,  verklaarde het Openbaar Ministerie met  een tweet: „Op bord stond  tekst die i.c.m. afbeelding  van bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt, dit is strafbaar”. Het  OM was verder niet bereikbaar voor commentaar. 

Op de demonstratie kwamen zo’n honderd tot honderdvijftig deelnemers af. Omringd door een flink cordon politie in gele hesjes en met beenkappen, verzamelden zij zich op een modderig veldje in het Hogelandsepark, aan de rand van het centrum. Er waren niet veel protestborden. Een bord toonde een roze varken en de tekst ‘100% Haram – Stop de islamisering’. Een ander: ‘Islamisering = EUthanasie’. Een man had à la Bob Dylan een stapeltje borden, die hij om beurten toonde: ‘Allah is een leugen’, ‘Mohammed is een crimineel’, ‘Koran is vergif’.

'Niet bij moslimkassameisje in de rij'

In zijn toespraak riep organisator Edwin Utrecht de demonstranten op om voortaan geen broodjes kebab meer te eten, niet meer op vakantie naar Turkije te gaan, en in de supermarkt niet meer in de rij te gaan staan bij een kassameisje met een hoofddoek. Indien er louter moslimmeisjes achter de kassa’s staan, dan moest de Pegida-aanhanger zijn karretje laten staan en de supermarkt zonder boodschappen verlaten.

Anti-islam-activist Raffie Chohan, die wordt vervolgd wegens eerdere uitlatingen, zei in haar toespraak: „Politici begrijpen niet hoe mensen zich voelen als er een azc door de strot wordt geduwd.” Ook poneerde zij: „De asielindustrie is de kurk waar de Nederlandse economie op drijft.” Hiermee bedoelde zij dat de opvang veel belastinggeld kost, dat nuttiger besteed zou kunnen worden.

Omdat de vorige Utrechtse demonstratie van Pegida Nederland – een filiaal van de Duitse beweging tegen „de islamisering van Europa” – eindigde in relletjes in de binnenstad tussen demonstranten en antifascistische tegenstanders, was de bijeenkomst streng gereguleerd.

'We zijn als vee afgevoerd'

De demonstranten mochten niet het centrum in. Ze mochten niet op eigen gelegenheid naar het park komen, maar moesten in door de gemeente gereserveerde bussen worden gehaald en gebracht. Organisator Edwin Utrecht (wegens zijn veiligheid hanteert hij een halfpseudoniem) zei na afloop: „We zijn als vee gebracht en als vee weer afgevoerd.”

Dit leidde vóór de demonstratie al tot enig gesteggel. Zo’n vijfentwintig demonstranten dronken rond half één koffie op de Neude en wilden vanaf daar naar het park wandelen. Okee, zei de politie, maar dan wel in groepjes van drie. Edwin Utrecht wilde echter groepjes van vijf. Een kordate agent besloot toen dat de anti-islambetogers toch allemaal met de bus moesten.

    • Wilfred Takken