Dode bij tweede zeldzame cycloon in Jemen

De tweede cycloon in twee weken tijd richt veel materiële schade aan in Jemen.

Een huis in de zuidelijke stad Mukalla in Jemen wordt omringd door water nadat het land is getroffen door cycloon Chapala. Een tweede cycloon, genaamd Megh, heeft opnieuw voor veel schade gezorgd. Foto AFP

Een tweede cycloon in twee weken tijd heeft in Jemen voor opnieuw veel schade gezorgd. Minstens één persoon is daarbij om het leven gekomen, vier anderen raakten gewond. Zeker 5.000 mensen zijn hun huis ontvlucht voor het natuurgeweld.

Twee weken geleden kwamen er elf mensen om het leven toen de cycloon Chapala het door oorlog geteisterde land aandeed. Zeker 40.000 mensen werden toen al ontheemd. Nu is er door cycloon Megh volgens Reuters één vrouw om het leven gekomen toen het huis waarin ze zich bevond instortte. AFP spreekt van twee doden en tientallen gewonden. Volgens lokale autoriteiten is de materiële schade ditmaal nog groter dan bij de eerste cycloon, vooral omdat de cycloon recht over het eiland Socotra, dat dicht tegen de hoorn van Afrika ligt, heentrok.

Vergelijkbaar met El Niño

De cyclonen zijn extreem zeldzame natuurverschijnselen in de regio. In slechts twee dagen zorgde Chapala ervoor dat er net zoveel regen viel als gemiddeld in zeven jaar. Hulp komt maar langzaam op gang omdat het land in een staat van burgeroorlog verkeert. Langzamerhand komen er hulpgoederen het land in vanuit Oman, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

De cyclonen worden veroorzaakt door het natuurverschijnsel Indische Oceaan Dipool, een natuurfenomeen dat te vergelijken is met El Niño.

    • Sam de Voogt