‘Conservatieven winnen verkiezingen Kroatië’

De overwinning was verwacht, het verschil tussen de conservatieven en socialisten niet.

Leider van de HDZ-partij Tomislav Karamarko brengt zijn stem uit. Foto AFP

De conservatieve coalitie rondom de Kroatische Democratische Unie (HDZ) lijkt de parlementsverkiezingen van Kroatië te winnen. Volgens de eerste gedeeltelijke tellingen krijgt de partij 63 van de 151 zetels. Een centrum-linkse coalitie rond de SDP-partij van premier Zoran Milanovic krijgt 52 zetels.

Dat meldt Reuters op basis van de nationale verkiezingscommissie. De liberale partij Most krijgt 17 zetels. Die partij heeft tijdens de campagne uitgesloten te willen samenwerken met een van de twee grote machtspartijen, maar nu lijkt het een potentiële partner voor de HDZ-coalitie, zegt correspondent Roeland Termote. Volgens hem wordt het vormen van een coalitie een moeilijk proces:

“Je hebt nu al een coalitie van partijen die deze 63 zetels heeft bemachtigd. Die zullen opnieuw moeten onderhandelen met andere partijen om een meerderheid te bemachtigen.”

Patriottistische retoriek

De HDZ-partij houdt volgens Termote van nationalistische retoriek, en wordt het vaak geassocieerd met een verleden van corruptie, zegt Termote:

“Het is de partij van de voormalige president in oorlogstijd Franjo Tudjman. Hij was een heftige nationalist. Nog altijd verwijst de partij vaak naar de onafhankelijkheidsoorlog tussen 1991 en 1995.”

Leider en beoogd nieuw premier van de HDZ-partij is Tomislav Karamarko, voormalig chef van de inlichtingendiensten en voormalig minister van Binnenlandse Zaken. Volgens Termote is hij niet erg besmet door de corruptiebeschuldigingen:

“Toen recentelijk het ene na het andere corruptieschandaal uitkwam bij de HDZ-partij, stond Karamarko aan de zijlijn.”

‘SDP-partij heeft het niet goed gedaan’

De eerste exitpolls wezen op een nek-aan-nekrace tussen de twee grootste partijen. Verschillende media berichtten dat de SDP-partij met minimaal verschil - één zetel - de strijd zou winnen. Volgens Termote komt de overwinning van HDZ echter niet als een verrassing. Alleen de grootte van de winst is onverwacht.

“De SDP-partij heeft geregeerd in een hele moeilijke tijd en dat hebben ze volgens de Kroaten niet goed gedaan. Besparingen hebben veel mensen geraakt, er zijn hoge werkloosheidscijfers, en daar stond weinig positiefs tegenover. Kroatië heeft een diepe recessie gekend de afgelopen jaren, en er is pas sinds kort weer bescheiden groei.”

Ondanks de duizenden vluchtelingen die door Kroatië reizen richting de rest van Europa was immigratie volgens Termote was geen primair thema:

“De nadruk ligt op het doorsluizen van de mensenstromen. De HDZ-partij heeft gesuggereerd dat Kroatië ook een muur naar Hongaars voorbeeld zou kunnen bouwen, maar het is helemaal niet zeker dat een HDZ-regering dat ook echt zou doen. Veel Kroaten vinden het huidige beleid wel oké.”

    • Sam de Voogt