Chaos maakt plaats voor wanhoop in Sharm El-Sheikh

Buitenlandse bezoekers worden weggehaald uit de Egyptische badplaats en cafés en winkeltjes blijven leeg achter. De Britten krijgen de schuld.

Verlaten winkeltjes in Naama Bay, Sharm el-Sheikh. Foto AP / Vinciane Jacquet

De terugkeer van Nederlandse en Belgische toeristen uit de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh verloopt vlotter dan die van de Britten. Reisorganisatie TUI stuurde vandaag een leeg vliegtuig naar Sharm El Sheikh om toeristen op te halen. 

Een woordvoerster benadrukt dat het om een reguliere vlucht gaat.

„Deze mensen hebben gewoon hun vakantie gehad en gaan op het voorziene tijdstip terug naar huis.”

Anders dan de Britten kunnen de Nederlandse toeristen ook gewoon hun bagage meenemen. TUI heeft daarvoor een veiligheidsteam ingehuurd dat de bagage controleert.

Vermoed wordt dat de crash van de Russische MetroJet vorige week zaterdag het gevolg was van een bom die via de bagage aan boord van het vliegtuig werd gesmokkeld. Sindsdien hebben de meeste Europese landen hun vertrouwen in de veiligheid op de luchthaven van Sharm El-Sheikh opgezegd. 

De Belgische maatschappij JetAirFly heeft al drie vluchten uitgevoerd met een eigen veiligheidsteam, inclusief twee snuffelhonden getraind op het opsporen van explosieven. „Daar komt nog bij dat wij de bagage tot bij het vliegtuig laten brengen waar de passagiers hun tassen moeten identificeren voor ze aan boord geladen worden”, zegt een woordvoerder.

Elke dag stiller

De evacuatie van toeristen uit Sharm El-Sheikh werd op gang gebracht door Groot-Brittannië, dat als eerste besloot de vluchten naar de badplaats te staken. Maar de Britse evacuatie verloopt veel chaotischer.

„Wij moeten normaal morgen vertrekken maar er is een achterstand. We weten niet of we gaan vliegen”, zegt Angela, een vrouw uit Newcastle die met haar vriendin Emma in het Radisson-hotel logeert. Ook mag hun bagage niet meereizen.

Heel erg vinden ze dat niet. „Er zijn ergere plaatsen om een paar dagen vast te zitten”, zegt Emma. Erger vindt ze de gevolgen van de vliegstop voor het toerisme hier. „Nu er geen nieuwe toeristen meer komen zie je het elke dag stiller worden. Ik heb met het personeel gepraat en sommigen van hen zijn al teruggekeerd naar Kairo omdat er geen werk meer is.”

Dat zie je ook in het centrum van Sharm El-Sheikh waar straten die normaal zwart zien van de toeristen nu een desolate indruk maken. „Hoe het met de zaken gaat? U ziet het: er is niemand. Gisteren ook al niet”, zegt Mohamed Elbenna, 28, die café Henna beheert. Hij geeft het nog drie dagen de tijd.

„Als er tegen die tijd geen nieuwe toeristen komen, dan ga ik naar huis in de Nijldelta.”

De marges voor mensen die hier in de cafés en winkeltjes werken zijn bijzonder klein. Als er een paar dagen geen geld binnenkomt wordt het al snel krap. „Hier in Sharm El-Sheikh is alles drie keer zo duur als thuis”, zegt Elbenna. „Dus als er geen inkomsten zijn heeft het echt geen zin te blijven.”

Sharm El-Sheikh heeft al wel meer tegenslagen gehad.

„We hebben de paniek rond de haaien gehad, de revolutie van 2011. Maar dit is veel erger. Als er geen vluchten meer komen, dan zijn er ook geen toeristen meer.”

Een toerist op een privéstrand in Naama Bay, Sharm el-Sheikh. Foto AP / Vinciane Jacquet

Complottheorie

Zoals veel Egyptenaren hangt Elbenna een complottheorie aan. „De Britten waren niet gelukkig met onze tweede revolutie”, zegt hij, verwijzend naar de volksopstand tegen president Morsi van de Moslimbroederschap in 2013, die uitmondde in een militaire coup. „Nu gebruiken ze elke fout om het huidige regime in diskrediet te brengen.”

Op de sociale media gonst het van dat soort geruchten. Een hardnekkig verhaal is dat de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten de bom op het Russische vliegtuig hebben geplaatst omwille van de Egyptische toenadering tot Moskou.

Maar ook de traditionele media laten zich niet ongemoeid. „Groot-Brittannië heeft de Moslimbroederschap gecreëerd”, stond in de krant Al Masry Al Youm. „Uit de Moslimbroederschap is Al Qaeda voortgekomen en Al Qaeda heeft IS opgeleverd. Dus is het eigenlijk Groot-Brittannië dat het vliegtuig heeft opgeblazen.”

Journalisten verboden

Ook het Egyptische staatsapparaat is misnoegd over het negatieve beeld dat de voorbije week van Egypte is gegeven in de buitenlandse media. Vooral berichten in de Britse pers over Egyptische agenten die smeergeld vragen om toeristen langs de veiligheidsinspectie te leiden hebben kwaad bloed gezet.

Als gevolg daarvan is het journalisten nu strikt verboden om het luchthavengebouw te betreden tenzij ze zelf gaan vliegen, zelfs al willen ze alleen maar met de vertrekkende toeristen praten. Ook een journalist van de Egyptische krant Shorouk, die aankomende passagiers wilde filmen, kwam er gisteren niet in. Enkele tv-collega's zijn de afgelopen dagen zelfs kortstondig gearresteerd omdat zij lege straten hadden gefilmd.

Lees ook: Inmenging Syrië niet gratis voor Rus