‘Berlijn moet meer doen om grenzen EU te beschermen’

Europees president Donald Tusk roept de Duitse bondskanselier Merkel op om een hardere aanpak te kiezen.

EU-president Donald Tusk (L) op een gezamenlijke persconferentie met de Zweedse premier Stefan Lofven (R) Foto: Maja Suslin / TT News Agency / Reuters

Duitsland moet een hardere opstelling kiezen in het vluchtelingendebat en meer doen om de Europese buitengrenzen te beschermen. Dat heeft EU-president Donald Tusk gezegd tegen de Duitse krant Die Welt , voorafgaand aan een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Poolse president van de Europese Raad prees de liberale en tolerante rol die Duitsland voor alsnog vervult tijdens de vluchtelingencrisis, maar gaf te kennen dat Berlijn meer moet doen om de situatie onder controle te krijgen.

“Ik begrijp dat het voor Duitsland om historische redenen moeilijk is om een streng beleid te handhaven aan de grens. Maar het Europese leiderschap dat Duitsland neemt, houdt ook in dat de Europese buitengrens beschermd moet worden.”

Merkel en Tusk verschillen van mening over hoe het EU-vluchtelingenbeleid eruit zou moeten zien. Waar Tusk een voorstander is van strengere grenscontrole, roept de Duitse bondskanselier lidstaten juist op om solidariteit te tonen en de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen te delen.

Vanavond dineren Tusk en Merkel, voorafgaand aan een EU-top met Afrikaanse landen op Malta. Donderdag ontmoeten EU-leiders elkaar om te spreken over het vluchtelingenprobleem.