32 arrestaties bij Pegida-demonstratie in Utrecht

Eén persoon is opgepakt wegens mishandeling en een aantal mensen vanwege vernielingen.

Organisator Edwin Utrecht spreekt tijdens de Pegida-demonstratie in Utrecht tegen de komst van vluchtelingen die moslim zijn. Foto Koen van Weel/ANP

Bij de demonstratie van de anti-islamitische beweging Pegida in Utrecht heeft de politie 32 arrestaties verricht. Onder hen waren zowel voor- als tegenstanders van de organisatie, zo meldt de politie.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er één persoon is opgepakt wegens mishandeling, een aantal mensen vanwege vernielingen. Het merendeel is gearresteerd vanwege het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Volgens verslaggever Wilfred Takken, die bij de demonstratie aanwezig was, zijn in ieder geval een aantal tegenstanders gearresteerd omdat ze probeerden het Hogelandsepark binnen te dringen. Ook is er een bord met een Mohammedcartoon afgepakt van een Pegida-demonstrant. Volgens het OM zou het bord “een gewelddadige boodschap” uitdragen, en is dat strafbaar:

Twitter avatar OM_MiddenNL OM Midden-NL Op bord stond tekst die i.c.m. afbeelding van bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt, dit is strafbaar https://t.co/euPsEdD4O3

Niet op zaterdag, niet in het centrum

Het park was door de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen aangewezen als demonstratielocatie, nadat hij een demonstratie in het centrum had verboden. Ook een demonstratie op zaterdag, tegelijkertijd met een demonstratie van ‘Nederland Bekent Kleur’ om vluchtelingen welkom te heten, werd verboden.

Twitter avatar WilfredTakken Wilfred Takken Demonstratie Pegida Utrecht. Organisator Edwin Utrecht is boos op de burgemeester wegens beperking protest.

‘Boycot moslima kassameisjes’

In eerste instantie wilden de demonstranten, de schattingen over het aantal lopen uiteen van 100 tot 150, naar het park lopen, maar dat werd voorkomen door de politie. Er stonden bussen klaar om de demonstranten naar de locatie te brengen. De demonstratie zelf verliep verslaggever Takken relatief rustig:

“In vergelijking met de vorige demonstratie, toen het knokken was in de binnenstad, verliep het rustig. Er zijn geen gewonden gevallen.”

“Organisator Edwin Utrecht riep de demonstranten op niet meer op vakantie naar Turkije te gaan, geen broodjes kebab meer te eten en moslima’s achter de kassa in supermarkten te boycotten. Hij noemde de islam “terreur en oorlog” en premier Rutte “een landverrader” wegens zijn vluchtelingenbeleid. Ook zei hij dat Pegida vóór Zwarte Piet is.”

Twitter avatar WilfredTakken Wilfred Takken Demonstratie Pegida tegen de islam in Utrecht. https://t.co/J7prOT3a3Y

In zijn toespraak eiste organisator Utrecht ook het verbod op onder andere de bouw van nieuwe moskeeën, het dragen van een boerka en op moslimscholen. Na afloop van de demonstratie, zo rond 15.30 uur, moesten de demonstranten weer in de bussen stappen, die hen naar Utrecht Centraal voerden. Dat leidde tot het nodige duw- en trekwerk. Over de busreis zei Edwin Utrecht na afloop: “We zijn als vee gebracht en als vee weer afgevoerd.”