WHO: Sierra Leone is ebolavrij

De WHO houdt nog 90 dagen toezicht. In Guinee zijn nog zeven ebolagevallen bekend.

De WHO prijst de strijd die het land tegen de ziekte heeft geleverd.
De WHO prijst de strijd die het land tegen de ziekte heeft geleverd. Foto EPA

Sierra Leone is vrij van ebola. Het is 42 dagen geleden dat in het West-Afrikaanse land de laatste ebolapatiënt negatief uit een tweede bloedtest kwam, laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten. De WHO prijst het land voor het stuiten van de verspreiding.

De periode van 42 dagen is gelijk aan twee keer de incubatietijd van drie weken. Sierra Leone blijft nog negentig dagen onder verscherpt toezicht staan en krijgt in die tijd steun van de WHO. “Deze nieuwe fase is cruciaal om er zeker van te zijn dat eventuele nieuwe gevallen in een vroeg stadium worden opgemerkt”, schrijft de organisatie.

In Sierra Leone zijn sinds mei 2014 8.704 mensen besmet geraakt met ebola. 3.589 mensen zijn aan de ziekte bezweken, van wie 221 gezondheidswerkers. In de afgelopen drie weken zijn er nog zeven patiënten geteld - allen in Guinee.