‘We waren gewend om op onze eigen manier op te voeden’

Stephan Wiersma (40) en Jasna Joosten (40) vormen een samengesteld gezin met zes kinderen. „Toen we na een musical met z’n allen de bus instapten zei de chauffeur: je zult wel moe zijn.”

Jasna: „Het leuke van samen een nieuw gezin vormen, is te merken dat een andere manier ook goed werkt.” Foto David Galjaard

Wij houden wel van chaos

Stephan: „Ik heb een goed inkomen, maar met zes kinderen kost alles gewoon meer. In het voorjaar wilden we naar een pretpark. Dan betaal je 34 euro per kaartje, dus zit je al snel op zo’n 200 euro. Met eten en drinken erbij 300.”

Jasna: „We maken veel gebruik van kortingsbonnen. Voor Sinterklaas vragen we bijvoorbeeld geen speelgoed, maar kaartjes voor de musical Sound of Music.”

Stephan: „We zaten met ons gezin op de eerste rij, hadden zo mee kunnen doen. We kregen bijna een fluitje. En toen we met z’n allen de bus instapten, zei de chauffeur lachend tegen me: nou, je zult wel moe zijn.”

Jasna: „Natuurlijk is het af en toe chaos, maar daar houden wij wel van. Er is altijd iemand om een spelletje mee te spelen of een gesprek mee te voeren. We spelen veel Kolonisten van Catan. En Weerwolven.”

Twintig keer langs haar gelopen

Stephan: „We hebben elkaar twee jaar geleden in de zomer ontmoet, op de boot naar Schiermonnikoog. Ik had mijn kinderen bij me, zij was met een vriendin. Ik ben eerst twintig keer langs haar gelopen, zogenaamd om met Pepijn naar de wc te gaan. En toen die vriendin even wegliep ging ik me voorstellen.”

Jasna: „Ik had al gemerkt dat hij keek.”

Stephan: „Ik wist natuurlijk niet zeker of ze vrijgezel was. Maar als je gaat lonken naar een man met twee kinderen aan de hand, zou dat wel ernstig zijn. Ze is in februari hierheen verhuisd, we zijn in mei getrouwd.”

Jasna: „Mijn kinderen zijn fulltime bij ons, een keer in de twee weken gaan ze een weekend naar hun vader, en ook de helft van de vakanties. Stephan heeft co-ouderschap, dus zijn kinderen zijn hier de helft van de week.”

Stephan: „Het is onvoorstelbaar hoe leuk de kinderen met elkaar omgaan.

Jasna: „Onze twee oudsten lijken wel zusjes, zowel in gedrag als karakter. Mensen zeggen ook wel: dat is een tweeling, hè? Ze missen elkaar ook echt als ze niet bij elkaar zijn. Ik vond een briefje tijdens onze verloving: ‘Straks als onze ouders getrouwd zijn, zijn we echte zusjes.’”

Lekker aantutten

Jasna: „We waren allebei gewend om op onze eigen manier op te voeden. Het leuke van samen een nieuw gezin vormen, is te merken dat een andere manier ook goed werkt. Bijvoorbeeld met het naar bed brengen. Ik vind het heel gezellig om lekker aan te tutten. Maar Stephan is er veel duidelijker in: nu gaan jullie slapen.”

Stephan: „Anders zitten we om 23.00 uur nog met de kinderen aan tafel.”

Jasna: „En wat zo fijn is: Stephan is verzorgend. Als we ergens heengaan ben ik bezig geweest met iedereen de deur uit te krijgen, en dan blijkt in de auto dat hij voor stukjes fruit en boterhammen heeft gezorgd. ’s Ochtends en ’s middags na school is het hier spitsuur. Ik laat iedereen direct uit school met de thee hun verhalen vertellen. Anders willen ze dat allemaal tegelijk doen bij het avondeten, en daar word je helemaal dol van. Daarna houd ik huiswerkklas. Dan stuur ik iedereen aan met huiswerk. De oudste zit boven, de rest in de woonkamer.”

Stephan: „Ik probeer rond 17.00 uur thuis te komen. Jasna heeft nu nog zwangerschapsverlof. Om bij mij te wonen heeft ze haar praktijk opgezegd in Nijmegen. Haar praktijk gaat ze weer opbouwen.”

Jasna: „Daarnaast zoek ik ook weer werk in het onderwijs. Dan kan ik tijdens schooluren werken. Nu werk ik vaak ’s avonds als iedereen in bed ligt.”

Stephan: „We hebben een ideeënbus. Daar kunnen de kinderen dingen instoppen die ze anders willen zien. Lachend: die we niet honoreren, maar het gevoel van inspraak is er.”

Jasna: „We hebben normale klusjes in huis, en we hebben extra klusjes waar ze geld mee kunnen verdienen, zoals de auto’s wassen of onkruid uittrekken. Dan krijgen ze 1 euro of 50 cent.”

Jasna: „We doen samen elke week de boodschappen, en ik doe grotendeels het huishouden.”

Stephan: „Ik doe toch ook wat?”

Jasna: „Ja, waar je kan, help je mee.”

Stephan: „Onderschat de was niet van acht mensen.”

Jasna: „De wasmachine en droger staan continu aan. De bedden afhalen moet in delen gebeuren. Anders krijg je dat niet op tijd weer op de bedden. De was uithangen is sowieso plannen: we hebben een tussenwoning.”

Alvast plannen voor december

Jasna: „Eén keer in de twee weken hebben we een weekend samen, omdat de kinderen dan bij onze exen zijn. Dan gaan we ’s avonds uit eten. Al is het nu even opnieuw zoeken met de baby.”

Stephan: „Het is heel lastig om sociale contacten te onderhouden. Als we willen afspreken met alle kinderen erbij, dan kan het maar twee weekenden per maand. Dat moet je accepteren, anders word je heel chagrijnig.

Jasna: „Vrienden hebben er heel veel begrip voor, zijn ook bereid om naar ons te komen. Vaak maken we al een afspraak over acht weken. We zijn nu vast de weekenden in december aan het plannen. En als we iets moeten cancelen, dan schuiven we het door naar januari. Terwijl ik het liefst lekker spontaan wil afspreken. Maar die tijd komt wel weer.”

Stephan: „Als we zestig worden.”