‘Volkswagen wil eigenaren dieselauto’s betalen’

Het bedrijf hoopt zijn imago te verbeteren.

EPA / Karl-Josef Hildenbrand

Volkswagen is van plan de eigenaren van de frauduleuze dieselauto’s volgende week geld aan te bieden. Dat meldt althans The New York Times.

Op een autowebsite wordt een bedrag van 1.250 dollar (1.150 euro) genoemd, maar bronnen bij Volkswagen willen dat tegenover de NYT niet bevestigen. Ze zeggen wel dat het bedrijf maandag bekend zal maken dat het gedupeerde eigenaren zal betalen. Ze zouden 500 dollar vrij mogen besteden en 500 tot 750 dollar bij een Volkswagendealer.

Het bedrijf hoopt zo zijn imago enigszins te herstellen nadat in september een wereldwijd schandaal met dieselmotoren aan het licht kwam. Volkswagen blijkt dieselauto’s van software te hebben voorzien die emissietesten kon manipuleren. Hierdoor stoten ze tot veertig keer meer giftige stoffen uit dan is toegestaan.

Rechtszaken tegen Volkswagen

Verschillende eigenaren hebben Volkswagen aangeklaagd. Ze willen compensatie omdat hun auto door het schandaal minder waard is geworden. Het is volgens de NYT niet duidelijk of eigenaren schikken als zij het geld accepteren. Volgens Volkswagen zelf zijn elf miljoen auto’s uitgerust met de illegale software.

Deze week bleek Volkswagen bij nog eens 800.000 ‘onregelmatigheden’ te hebben aangetroffen. Dit keer gaat het om CO2-uitstoot en brandstofverbruik, die lager worden voorgesteld dan ze daadwerkelijk zijn. Volgens Volkswagen gaat het niet om frauderende software. Wel heeft het bedrijf alvast 2 miljard euro gereserveerd, voor claims en rechtszaken. Voor het stikstofoxidenschandaal (11 miljoen auto’s) is 6,7 miljard euro vrijgemaakt.