OM stelt vervolging agenten na dood Mitch Henriquez uit

Een helder sectierapport, beeldmateriaal, 88 gehoorde getuigen, 1.500 pagina’s dossier. „Deze zaak is rijp voor een dagvaarding”, zegt Gerald Roethof, advocaat van de nabestaanden van Mitch Henriquez, die in juni overleed bij zijn aanhouding in Den Haag. In het rapport van de Rijksrecherche staat volgens RTL Nieuws, dat inzage heeft gehad, dat zijn dood niet op een andere manier kan worden verklaard dan door het geweld van de agenten. Het incident was aanleiding voor dagenlang protest dat uitliep op flinke rellen in de Haagse Schilderswijk.

En toch komt die dagvaarding er nóg niet. Het Openbaar Ministerie heeft de beslissing om te vervolgen uitgesteld en wil eerst nader onderzoek afwachten. „In een zaak als deze, die zo gevoelig ligt, willen we pas een vervolgingsbeslissing nemen als we echt alle informatie compleet hebben”, zegt een woordvoerder. Ook krijgen de advocaten van de potentiële verdachten, vijf agenten, eerst de kans zelf getuigen te horen voordat het OM besluit wel of niet te vervolgen.

Roethof, twintig jaar werkzaam in het strafrecht, heeft dat niet eerder meegemaakt. „Deze beslissing komt de verdachten wel érg goed uit.”

Terwijl de feiten volgens RTL Nieuws zo duidelijk zijn. Op 27 juni was de 42-jarige Arubaan op een festival in het Zuiderpark. Naar agenten riep hij „ik heb een wapen bij me” en daarbij greep hij in zijn kruis. Sommige agenten zouden zich bedreigd hebben gevoeld en besloten Henriquez te arresteren met gebruik van een nekklem. Op zijn lichaam zouden een gebroken strottenhoofd, twee gebroken ribben en bloeduitstortingen bij slaap, neus en geslachtsdeel zijn geconstateerd.

Volgens Roethof faciliteert het OM op deze manier een mogelijke vertragingstactiek bij de verdediging. „De advocaten van de verdachten kunnen verzoeken alle getuigen opnieuw te horen en nieuwe getuigen aandragen. Dan kan een vervolgingsbeslissing zo nog twee tot drie jaar duren. En elke advocaat weet: hoe langer een zaak duurt, des te beter voor zijn cliënt. De commotie ebt weg.”

    • Freek Schravesande