Steeds meer wijst op bom in bagage

Op een van de zwarte dozen van de gecrashte Russische Airbus A321 is duidelijk het geluid van een explosie te horen. Dat meldt de Franse tv-zender France 2 op basis van een anonieme bron die betrokken is bij het onderzoek. Volgens de onderzoeker is de ontploffing niet het gevolg van een motorstoring.

De bron benadrukt het „heftige, plotselinge” van de gebeurtenis. „Alles is normaal, volkomen normaal tijdens de vlucht, en dan in één klap niet meer”, aldus de bron. Omdat vliegtuigbouwer Airbus deels een Frans concern is, doet Frankrijk mee met het onderzoek naar de ramp in de Sinaïwoestijn, die aan alle 224 inzittenden het leven heeft gekost.

De Russische regering heeft vrijdagmiddag besloten alle vluchten naar Egypte te staken, zolang de oorzaak van de ramp niet is vastgesteld.

Dmitri Peskov, de perschef van Vladimir Poetin, liet weten dat deze tijdens een zitting van het comité voor de veiligheidsdiensten heeft ingestemd met een voorstel hiertoe van het hoofd van de Russische inlichtingendienst FSB, Aleksandr Bortnikov.

Rusland wilde zich tot nog toe niet uitlaten over de oorzaak van de ramp en is de afgelopen dagen bijzonder kritisch geweest over opmerkingen van de Amerikaanse en Britse regeringen dat een bom de waarschijnlijke oorzaak was van de crash. Nadat Groot-Brittannië besloot alle vluchten naar Sharm el-Sheikh te schrappen, belde president Poetin met de Britse premier Cameron. Nu neemt Rusland dus zélf het besluit om niet langer meer op Egypte te vliegen.

Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een plan voor de evacuatie van de circa 45.000 Russische vakantiegangers in de badplaatsen Sharm el-Sheikh en Hurghada. De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot stelt toestellen beschikbaar om de Russische toeristen op te halen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf vrijdag een negatief reisadvies uit voor het vliegveld van Sharm el-Sheikh en voor de noordelijke Sinaï. Het advies geldt niet voor de rest van Egypte.

Hoeveel Nederlandse toeristen momenteel precies in Sharm el-Sheikh verblijven, is onduidelijk. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er 408 Nederlanders in Egypte, maar hoeveel van hen in Sharm el-Sheikh zijn, is onbekend. Reisorganisatie TUI heeft weet van een kleine tweehonderd vakantiegangers in de badplaats. Zondag stuurt TUI een vliegtuig om klanten op te halen, dinsdag een tweede toestel.

Volgens Britse media brak vrijdag grote chaos uit op het vliegveld van Sharm el-Sheikh, door de evacuatie van 20.000 Britse toeristen. In de loop van de dag meldden maatschappijen EasyJet en KLM dat zij enkel handbagage zouden toelaten op vluchten.

    • Steven Derix