Rusland stuurt bijna 100 vliegtuigen naar Egypte

De lege toestellen gaan gestrande reizigers ophalen. Bagage wordt los overgebracht.

Russische toeristen op de luchthaven van Sharm el-Sheikh.
Russische toeristen op de luchthaven van Sharm el-Sheikh. Foto Khaled Elfiqi / EPA

Rusland stuurt zaterdag 46 lege toestellen naar Egypte om gestrande toeristen op te halen, en op zondag nog eens 47. Dat heeft de Russische Vereniging van Touroperators gezegd tegen staatspersbureau RIA-Novosti, meldt AP. Ook worden vliegtuigen gestuurd om de bagage op te halen.

Er zijn naar schatting zo’n 80.000 Russische toeristen in Egypte, waarvan 79.000 in Hurgada en Sharm el-Sheikh. Russische vluchten van en naar Egypte zijn uit zorgen over de veiligheidssituatie in het land opgeschort. Bagage wordt voorlopig aan boord van passagiersvliegtuigen niet toegestaan.

Bagageruim

Aanleiding voor de strenge veiligheidsmaatregelen is de crash van het Russische passagiersvliestuig in de Sinaï, waarbij 224 doden vielen. Vrijwel alle slachtoffers waren Russisch. Ook andere operators hebben hun vluchten opgeschort.

De oorzaak van de crash staat nog niet vast. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vermoeden dat het toestel is opgeblazen door een bom in het bagageruim, maar Rusland houdt meerdere opties open.