Rumoer op laatste seconde opname cockpit neergestorte Airbus

Maar het is nog te vroeg voor conclusies, aldus de Egyptische onderzoekscommissie.

Een brokstuk van het neergestorte vliegtuig. Reuters / Mohamed Abd El Ghany

In de laatste seconde van een opname vanuit de cockpit van de neergestorte Russische Airbus is inderdaad “rumoer” te horen. Dat heeft het hoofd van de Egyptische onderzoekscommissie zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken.

Onderzoekers zijn nog altijd bezig met het verzamelen van gegevens, zei hij. Alle scenario’s liggen volgens hem nog open.

Gisteren meldde de Franse zender France 2 op gezag van een bron bij het onderzoek dat op een van de zwarte dozen duidelijk het geluid van een explosie te horen is. Volgens de onderzoeker is de ontploffing niet het gevolg van een motorstoring. De bron benadrukt het “heftige, plotselinge” van de gebeurtenis.

“Alles is normaal, volkomen normaal tijdens de vlucht, en dan in één klap niet meer.”

Westen: mogelijk een bom

Volgens Groot-Brittannië en de VS is de crash van de Airbus A321 vorige week in de Sinaïwoestijn (alle 224 inzittenden kwamen om) waarschijnlijk veroorzaakt door een bom aan boord van het toestel. Rusland wilde daar aanvankelijk weinig van weten. Ook de claim van een lokale afdeling van terreurgroep Islamitische Staat dat zij verantwoordelijk zijn voor de crash werd (ook door experts) in eerste instantie niet erg serieus genomen. Maar inmiddels kan het Kremlin er niet meer omheen dat er waarschijnlijk een verband is tussen de ramp met de Airbus vol Russische toeristen en de bommen die Rusland gooit op Syrië, schrijft onze buitenlandredacteur Hubert Smeets vandaag in NRC Weekend:

“De associatie tussen de Airbusramp en IS-terreur raakt de buitenlandse politiek van Rusland in het middenrif. Poetin heeft nooit openlijk gezegd dat de interventie in Syrië ook voor gewone Russen risico’s in zich droeg. Nu zou kunnen blijken dat de regering de burgers zo een rad voor ogen heeft gedraaid.

Toeristen gestrand

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen uit veiligheidsoverwegingen niet meer naar Egypte. Het Russische overheidsbureau voor toerisme maakte vandaag bekend dat 79.000 Russen gestrand zijn in het land. De meesten van hen bevinden zich in Hurghada en Sharm el-Sheikh, de badplaats waarvandaan de neergestorte Airbus vertrok.

Een aantal Nederlandse reisorganisaties haalt vandaag toeristen op in Sharm el-Sheikh. Zij mogen hun koffers nog niet meenemen, zo is in overleg met de overheid en veiligheidsdiensten afgesproken. Dat geldt niet voor de vluchten van Transavia, omdat moederbedrijf KLM eigen veiligheidsmensen meestuurt die de ruimbagage zullen controleren.

    • Mirjam Remie