Slijm uit aardappelrotbacterie dodelijk voor superresistente MRSA

De aardappelbacterie Clostridium puniceum hult zich in roze slijm. Dat kleverige goedje is antibioticum en antioxidant ineen: het doodt concurrerende bacteriën en zorgt ervoor dat de zuurstofmijdende bacterie in de buitenlucht kan overleven. Duitse microbiologen ontdekten de dubbele beschermende werking van het slijm (Science, 6 november).

De clostridiumbacterie laat aardappelen rotten. De bacterie slaat vooral toe als het vochtig is. Duitse onderzoekers hebben nu het kenmerkende stofje uit het slijm geïsoleerd en een naam gegeven: clostrubine. Zonder clostrubine verliezen de bacteriën hun typische roze kleur.

In een petrischaaltje doodde clostrubine andere aardappelbacteriën zoals ringrot (Clavibacter michiganensis) en schurft (Streptomyces scabies). Clostrubine bleek zelfs dodelijk voor de superresistente bacteriestammen MRSA.

Maar clostrubine beschermt de bacterie ook tegen zuurstof. Deze bacteriesoort leeft zonder zuurstof (anaeroob). Zonder clostrubine wilde de bacterie niet meer groeien op aardappels in de buitenlucht. Waarschijnlijk werkt clostrubine als antioxidant: toen de onderzoekers de bacterie wat vitamine C gaven, begonnen de aardappels weer te rotten.

    • Lucas Brouwers