Roze slijm op aardappel beschermt bacterie

Met roze slijm beschermt bacteriën tegen concurrenten en zuurstof. Foto Gulimila Shabuer

De aardappelbacterie Clostridium puniceum hult zich in roze slijm. Dat kleverige goedje is antibioticum en anti-oxidant ineen: het doodt concurrerende bacteriën en zorgt ervoor dat de zuurstofmijdende bacterie in de buitenlucht kan overleven. Duitse microbiologen ontdekten de dubbele beschermende werking van het slijm (Science, 6 november).

De clostridium-bacterie laat aardappelen verrotten. Vooral als het vochtig is slaat de bacterie toe. Duitse onderzoekers hebben nu het kenmerkende stofje uit het slijm geïsoleerd en een naam gegeven: clostrubine. Zonder clostrubine verliezen de bacteriën trouwens ook hun typische roze kleur.

In een petrischaaltje doodde clostrubine andere aardappelbacteriën zoals ringrot (Clavibacter michiganensis) en schurft (Streptomyces scabies). Clostrubine bleek zelfs dodelijk voor de superresistente bacteriestammen MRSA.

Clostrubine beschermt de bacterie ook tegen zuurstof. Deze bacteriesoort leeft zonder zuurstof (anaeroob). Zonder clostrubine groeide de bacterie niet meer op aardappels in de buitenlucht. Het kan zijn dat clostrubine werkt als anti-oxidant: als de bacterie wat vitamine C (ook een anti-oxidant) kreeg, begonnen de aardappels weer te rotten.