Antikwakzalvers boos over acupunctuurproefschrift

„De promotie gaat gewoon door”, zegt Ton Coenen, promotor van klinisch psychologe Peggy Bosch uit Nijmegen. Bosch promoveert 26 november op haar proefschrift Needles on the Couch, over acupunctuur als behandeling van depressie, schizofrenie en slaapstoornissen. De promotie kwam deze week onder vuur te liggen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), die haar zorgen uitte over de zwakke methodologie van het onderliggende onderzoek. „Ze voldoen niet aan de gangbare wetenschappelijke eisen”, stelde de VtdK in een brief aan de Radboud Universiteit. De studies zijn gedaan met te weinig patiënten, gebruiken een wachtlijstgroep als controle, en kenden veel uitval van deelnemers. De studies zijn wel gepubliceerd in wetenschappelijke bladen, maar dat feit op zich „zegt genoeg over de wetenschappelijk kwaliteit van deze tijdschriften”, schampert de VtdK.

Maar volgens promotor Coenen waren de resultaten desondanks significant. Bovendien zou de VdtK juist blij zou moeten zijn met de uitkomsten, zegt hij. „Meestal bleek het effect van acupunctuur in de psychiatrie nul. Alleen zien we verbetering van slaapproblemen bij depressieve patiënten. Het proefschrift bespreekt dat dit een placebo-effect kan zijn of een therapeutisch effect van acupunctuur. Om dat te onderscheiden is meer onderzoek nodig. Dat de promovenda persoonlijk meer neigt naar de tweede uitleg, kun je haar niet verwijten.”

    • Sander Voormolen